ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Διεθνής συμμαχία κατά φοροδιαφυγής

Μια άνευ προηγουμένου διεθνή έρευνα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής διενεργούν οι αρμόδιες αρχές σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, καθώς έχουν προμηθευτεί τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν

διπλάσια ντοκουμέντα από όσα δημοσιοποιήθηκαν για οφσόρ εταιρείες στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Βρετανοί, Αμερικανοί και Αυστραλοί ελεγκτές έχουν εντοπίσει εκατοντάδες πάμπλουτους πολίτες που προσπάθησαν να κρύψουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, προειδοποίησε τους φοροφυγάδες και περίπου 200 λογιστές και συμβούλους, που κατηγορούνται ότι τους βοήθησαν να κλέψουν την εφορία, ότι «εάν φοροδιαφεύγεις, ερχόμαστε να σε πιάσουμε».

Ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος, καθώς ξεπερνά τα 400 gigabytes! Σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια έγγραφα αποτυπώνονται περίπλοκες χρηματοοικονομικές δομές με τη χρήση διάφορων εταιρειών από τη Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους έως τα Νησιά Καϊμάν και Κουκ.

Θα δημοσιοποιηθούν ονόματα

Οι φορολογικές αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας συνεργάζονται στη μεγαλύτερη διασυνοριακή έρευνα για φοροδιαφυγή που έχει πραγματοποιηθεί και προειδοποιούν ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων αποδειχθεί ότι φοροδιαφεύγουν, εάν δεν απευθυνθούν οι ίδιοι στις Αρχές προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές υποθέσεις τους.

Κατά τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», πρόκειται για μια νέου είδους συνεργασία, που ανοίγει τον δρόμο για την πραγματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη η έρευνα στη Βρετανία έχει αποκαλύψει ότι περίπου 100 από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας κρύβουν δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως διευκρίνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών: «Γνωρίζουμε από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας ότι οι άνθρωποι αυτοί εντοπίζονται σε περισσότερες από 170 χώρες. Κάποιοι είναι διάσημοι - πολιτικοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες. Η συνεργασία των τριών χωρών -με την προοπτική να ενταχθούν πολλές ακόμη στην έρευνα αυτή- είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει ένα μεγάλο χτύπημα σε όσους θέλουν να κρύψουν χρήματα και να αποφύγουν να πληρώσουν όσα πρέπει στο κράτος όπου δραστηριοποιούνται, μέσω των φορολογικών παραδείσων».

Άλλωστε, ήδη οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και του Καναδά ζήτησαν πρόσβαση στο αρχείο με τα μυστικά έγγραφα, προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες τους που προσπάθησαν να αποφύγουν φόρους.

Μάλιστα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα συντονίσει τις ενέργειές του με εκείνες της Βρετανίας και της Αυστραλίας όσον αφορά τις εν λόγω έρευνες.

Οι 60 «ορφανές» offshore

Πάντως στα δεδομένα για τις οφσόρ εταιρείες, που αποκτήθηκαν από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων και μάλλον περιλαμβάνονται σε αυτά που επεξεργάζονται οι φορολογικές αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 60 ονόματα Ελλήνων και Κυπρίων που δεν έχουν δηλώσει διεύθυνση επικοινωνίας και εμφανίζονται ως μέτοχοι και διευθυντές τέτοιων εταιρειών.

Κάποιοι από αυτούς είναι πιθανόν να δρουν ως «αχυράνθρωποι», κρύβοντας ουσιαστικά τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.


ΑΠΟ Νhttp://www.zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...