ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κινδυνεύουν με... δήμευση 130.000 ακίνητα


Σε περισσότερα από 130.000 υπολογίζονται τα ακίνητα όλων των κατηγοριών, αδόμητες εκτάσεις, ειδικά κτίρια, καταστήματα, ακόμη και διαμερίσματα, τα οποία επειδή δεν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους στο Κτηματολόγιο ή ακόμη και λόγω σφάλματος κατά την κτηματογράφηση, έχουν καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σύμφωνα με το νόμο, μετά την παρέλευση δεκαετίας για τους κατοίκους εξωτερικού, περιέρχονται οριστικά στο ελληνικό Δημόσιο.

Το «καμπανάκι» της προειδοποίησης για την απειλή δήμευσης χτυπάει για το σύνολο των 340 περιοχών της χώρας που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο, ενώ άμεσες και αναπάντεχες θα είναι οι εξελίξεις στις 20 περιοχές οι οποίες κτηματογραφήθηκαν με το λεγόμενο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της «Κτηματολόγιο Α.Ε.» και απέκτησαν Κτηματολογικό Γραφείο το 2003.

Το Πολύκαστρο και το Πευκόδασος του Νομού Κιλκίς είναι, όπως αναφέρει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, οι δύο πρώτες περιοχές του προγράμματος για τις οποίες εκπνέει την 1η Αυγούστου 2013 η 10ετής προθεσμία, που προβλέπει η νομοθεσία, μετά τη λήξη της οποίας γίνονται οριστικές οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί αγωγή διόρθωσης.

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» επί 6,2 εκατ. δικαιωμάτων που έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο, υπολογίζονται σε 130.000, δηλαδή ποσοστό 2%.

Πώς πρέπει να κινηθούν οι ιδιοκτήτες

Η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» αναφέρει ότι οι πολίτες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ακινήτου, μπορούν στο εξής να σπεύσουν για διόρθωση της εσφαλμένης εγγραφής της ιδιοκτησίας τους, ενώ δεν μπορούν να υποβάλουν πλέον δήλωση - από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση και υπάρχει κτηματολογικό γραφείο στην περιοχή τους.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα μετά τη λήξη της δεκαετούς προθεσμίας, δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν αγωγή διόρθωσης και άρα δημεύεται το ακίνητο, ενώ κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου.
 
 
ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...