ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΙΡΟΔΟ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ το Συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο όπου τονίστηκαν οι ελλείψεις αλλά και η συνεργασία των φορέων σε συλλογικό επίπεδο παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων.
 Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας παραδέχτηκε ότι καθοδηγητές αποτελούν οι εκπρόσωποι των Τοπικών συμβουλίων παρά τις ελλείψεις σε μέσα και υλικό τονίζοντας ότι ο Δήμος λειτουργεί επικουρικά ενώ συντονισμός σημαίνει ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία ενώ την κεντρική ευθύνη έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι είναι σοβαρό το θέμα των υδροφόρων λόγω αποστάσεων και την παρουσία δεξαμενών, ενώ στο Δήμο υπάρχει καλή κατάσταση από πλευράς υδροληψίας σε Αετό, Σελλά και στην ορεινή ζώνη. Μίλησε για άψογη συνεργασία με το Γραμματέα πολιτικής προστασίας κ .Κατσούλα και τους αυτοδιοικητικούς, ενώ πέρσι υπήρξε ενίσχυση δυνάμεων από τη Πελοπόννησο σε σοβαρά περιστατικά και ήταν ευτύχημα ότι οι 3 χωματερές δεν αποτέλεσαν εστία πυρκαγιών. Το ποσό για πολιτική προστασία ανέρχεται σε 78.000 ευρώ ενώ θα καθαριστούν οι αντιπυρικές ζώνες.
Ο Γραμματέας πολιτικής προστασίας και Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καστσούλας μίλησε για εθελοντισμό, οργάνωση των υπηρεσιών, τις υποχρεώσεις του Δήμου και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών.
Ο Διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος ζήτησε να γνωρίζει η υπηρεσία τους εθελοντές σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό ενώ μίλησε για απουσία πλήρωσης πυροφυλακείων. Πάντως η υπηρεσία του εκπόνησε σχέδιο έκτακτης ανάγκης και κατάγραψε τις πηγές υδροληψίας ενώ ζήτησε ο Δήμος να καταγράψει τα οικόπεδα που αποτελούν πηγή πυρκαγιάς με επίκεντρο την πρόληψη και καταστολή. Τέλος μίλησε για περιπολίες εθελοντικών ομάδων σε ευαίσθητες περιοχές και χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση συμβάντος. Μίλησε για σημαντική επαφή κοινοταρχών με τους πολίτες ενώ αποκάλυψε ότι δεν πρέπει να ξεγελαστούμε καθώς ο αριθμός πυρκαγιών αυξήθηκε από το 2007 ως σήμερα.
Ο Διοικητής του Α.Τ. Κυπαρισσίας κ. Κρυοβρυσανάκης εκτίμησε ότι η βοήθεια της υπηρεσίας του είναι δεδομένη με επίκεντρο την πρόληψη, ενώ ζήτησε να ενημερώνουν οι κοινοτάρχες για ύποπτες κινήσεις στα χωριά ώστε να προληφθούν περιστατικά εν τη γέννησή τους ενώ αποτίμησε θετική την συλλογική δράση της σύσκεψης.
Η κα Σταθοπούλου από το Δασαρχείο παραδέχθηκε ότι η υπηρεσία κάνει περιπολίες με ένα μόνο τζίπ καθώς τα ποσά για συντήρηση αντιπυρικών ζωνών θα είναι λίγα φέτος ως 15.000 ευρώ στη περιοχή, αλλά η υπηρεσία θα είναι σε επιφυλακή με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει. Εκπρόσωποι του Δήμου έθιξαν τις προτεραιότητες σε ευπαθή σημεία του τόπου μας ενώ ο κ. Μερκούρης από τον Αετό αποκάλυψε ότι επί 1 χρόνο τα πυροσβεστικά δεν λειτουργούν ούτε οι κρουνοί πυρόσβεσης ενώ θίχτηκε το θέμα του καθαρισμού αγροτικών δρόμων οι οποίοι είναι ασυντήρητοι όπως είπαν φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: