ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης ολυμπιακών κειμηλίων στο Elite city resort


Έκθεση με θέμα «Κειμήλια σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων», από την προσωπική συλλογή του κ. Τάσου Παπαδόπουλου, παρουσιάζουν ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και το Elite City Resort ανήμερα της επετείου της τέλεσης των 1ων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η έκθεση, μιας από τις μεγαλύτερες, σε εύρος, ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, θα βρίσκεται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Elite City Resort έως τις 31 Αυγούστου και αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για το κοινό της πόλης- και όχι μόνο- να γνωρίσει σε βάθος αυτή την υπέροχη διαδρομή του παγκόσμιου θεσμού.

Συγκεκριμένα, χωρίζεται σε 6 ενότητες:
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει 16 ολυμπιακές δάδες, από το 1936 με την ολυμπιακή δάδα του Βερολίνου έως τη δάδα του Λονδίνου το 2012.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει 4.750 Ολυμπιακές θεματικές καρφίτσες (pins), εκ των οποίων οι 3.000 έχουν θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004. Κάποιες καρφίτσες συνθέτουν ολοκληρωμένες σειρές με μικρό τιράζ και έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία.
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει εισιτήρια θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με εισιτήρια από τους Ολυμπιακούς του 1900 στο Παρίσι, καθώς και επίσημα και ημερήσια προγράμματα αγώνων από το 1932 έως σήμερα.
Η τέταρτη ενότητα αποτελείται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με φωτογραφίες της μέσο -Ολυμπιάδας Αθηνών το 1906 έως τις μέρες μας. Στη φωτογραφική αυτή συλλογή αναδεικνύονται προσωπικότητες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει συλλεκτικά προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών. Επίσης, υπάρχουν στολές λαμπαδηδρόμων από το 1996 μέχρι το 2012.
Η έκτη ενότητα περιλαμβάνει βιβλία Ολυμπιακών Αγώνων μεγάλης συλλεκτικής αξίας, από το 1932 έως σήμερα.
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και με τη στήριξη του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, ιδρυτικού μέλους του ΣΕΓΑΣ.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης θα υπάρχει αίθουσα προβολών μεγάλων στιγμών από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Να σημειωθεί πως το Σάββατο 6 του μήνα, στις 11.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Elite, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους δύο διοργανωτές για τις κοινές δράσεις που ετοιμάζουν το προσεχές διάστημα, ενώ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια. Το «παρών» θα δώσουν και Έλληνες Ολυμπιονίκες.
 
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: