ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Για το 2014 πάει ο περιφερειακός

Στα 240 περίπου μέτρα -από τα 365 που προβλέπονται συνολικά- έχει φτάσει η κατασκευή της γέφυρας του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου στο Νέδοντα. Ομως η παράδοση του περιφερειακού, έστω και στο πρώτο του τμήμα έως τον κόμβο Καρέλια, πάει για το 2014.

Οπως έγινε γνωστό, μετά την αποτυχία της επίταξης στα 400 μέτρα της σύνδεσης του κόμβου Καρέλια με την οδό Αθηνών, είναι αδύνατο να παραδοθεί μέσα στο 2013 το πρώτο τμήμα του περιφερειακού από τη Σπερχογεία έως τον κόμβο Καρέλια. Και αυτό γιατί η δικάσιμος για την προσωρινή τιμή μονάδας έχει οριστεί στις 28

Μαΐου, και η απαλλοτρίωση στο συγκεκριμένο τμήμα θα προχωρήσει με τον παλιό και όχι με τον γρήγορο ολυμπιακό νόμο.
Στη γέφυρα του Νέδοντα ο κλάδος με κατεύθυνση προς τη Λακωνικής, που κατασκευάζεται, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος με άσφαλτο το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με ενημέρωση από το "Μορέα", το κενό που υπάρχει τώρα μεταξύ των δύο κατασκευασμένων κομματιών της εντυπωσιακής γέφυρας είναι γύρω στα 20 μέτρα.
Στο μεταξύ, με καλούς ρυθμούς μπαίνουν μηχανήματα στις απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες, ιδιαίτερα μετά το Νέδοντα προς τη Λακωνικής.
Τέλος, για την πορεία υλοποίησης του περιφερειακού, πολύ σημαντική είναι η δικάσιμος της 9ης Απριλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η συμπληρωματική απαλλοτρίωση για τμήματα που αφορούν τους κόμβους Λεΐκων και Αγιάννας, καθώς και τους παράδρομους. Οι απαλλοτριώσεις αυτές θα συντελεστούν σύμφωνα με τον ολυμπιακό νόμο που προβλέπει γρήγορες διαδικασίες: Αμεση αποβολή - απελευθέρωση των απαλλοτριωμένων τμημάτων, έναρξη των εργασιών με την παρακατάθεση των χρημάτων και μετά τη δημοσίευση της απαλλοτρίωσης στο ΦΕΚ.
Αν λοιπόν δεν υπάρξουν απρόοπτα, το φετινό καλοκαίρι ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος θα δουλεύεται με εντατικούς ρυθμούς.
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/24766-2014-perifereiakos

Δεν υπάρχουν σχόλια: