ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Χάρτης επικινδυνότητας: Χώρα "υψηλού βαθμού προσοχής" η Ελλάδα


Με αφορμή τον βιασμό της Αμερικανίδας στη Βραζιλία αλλά και την απόπειρα βιασμού μιας Βρετανίδας στην Ινδία η οποία πήδηξε από τον πρώτο όροφο, όταν δύο άντρες προσπάθησαν να μπουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της το CBC, έφτιαξε ένα χάρτη με τις πιο επικίνδυνες και τις λιγότερο επικίνδυνες περιοχές στον κόσμο.
Ο διαδραστικός χάρτης τιτλοφορείται "Επικίνδυνο ταξίδι: χώρες προς αποφυγή" και έχει υπέρτιτλο " Προειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με το ασφαλές ταξίδι από το τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά".

Ο κάθε πολίτης με ένα κλικ έχει τη δυνατότητα να δει λεπτομερώς την περιοχή που επιλέγει.
Στον χάρτη απεικονίζεται και η χώρα μας με μπλε χρώμα (η μοναδική πλην Βουλγαρίας στην Ευρώπη των 27) και οι καναδικές αρχές τη χαρακτηρίζουν ως "υψηλό βαθμό προσοχής", λόγω των συχνών διαδηλώσεων.
Από τις γειτονικές χώρες μόνο Η FYROM είναι με πράσινο χρώμα. Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία είναι χώρες που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα.
Τα κριτήρια για την κατάταξη των χωρών, είναι η ασφάλεια, οι συνθήκες υγιεινής, οι τοπική νομοθεσία και η κουλτούρα.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: