ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Λουκέτο σε 1.181 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Στη δαγκάνα της κρίσης έχει πιαστεί ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του κράτους. Η αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, η έλλειψη πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας οδηγούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο οριστικό λουκέτο.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", η μοναδική ελληνική υπηρεσία που έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό κινδυνεύει άμεσα με συρρίκνωση και απόλυτο
μαρασμό.
Τι και αν στα ΚΕΠ εξυπηρετούνται εβδομαδιαίως 60.000 πολίτες και ετησίως 2.400.000;
Μετά την απόλυση των περισσότερων συμβασιούχων, οι 2.390 μόνιμοι υπάλληλοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα 1.181 κέντρα που έχουν απομείνει. Από αυτούς πολλοί ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άλλοι απασχολούνται από καιρό στα γραφεία διαφόρων δημάρχων και αντιδημάρχων.
Αν δεν δοθεί άμεσα λύση με την μετάταξη προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, όπου περισσεύουν υπάλληλοι είναι θέμα χρόνου να κλείσουν στο σύνολό τους όλα τα ΚΕΠ.
Το πρόβλημα εντείνει το γεγονός ότι έχουν κοπεί δραστικά τα κονδύλια που προορίζονται για την ενοικίαση των κτιρίων που στεγάζονται αυτά.
Χαλασμένα μηχανήματα
Σε παρακμή και τα μηχανήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή των μηχανημάτων ή για την αντικατάστασή τους.
Επίσης, οι ίδιοι οι υπάλληλοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικό προσωπικό, αφού ασχολούνται με 1.045 αρμοδιότητες και αντικείμενα δράσης.
Να σημειωθεί βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν στις επίσημες μετρήσεις της κοινής γνώμης το 98% θεωρεί τα ΚΕΠ ως την πιο επιτυχημένη δημόσια υπηρεσία, ενώ το 67% έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά ένα ΚΕΠ.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: