ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Βαρύς Χειμώνας για τους καταναλωτές: Εξισώνεται ο φόρος κίνησης και πετρελαίου

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του βαθμού, στον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα', στην ίδια σύσκεψη θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το εάν και πώς θα δοθεί επίδομα θέρμανσης ή εάν η κυβέρνηση στραφεί στην εναλλακτική της κλιμακωτής επιστροφής φόρου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και
στεγαστικών κριτηρίων.
Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όσον αφορά το θέμα του ΕΦΚ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και στα 1,60 ευρώ το λίτρο -στην τιμή δηλαδή που διατίθεται κατά μέσο όρο το diesel κίνησης αυτήν την περίοδο- εάν επικρατήσει το σενάριο για εξίσωση του φόρου στο 100%.
Άμεση σχέση έχουν οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί και από πότε επίδομα θέρμανσης ή θα προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση κλιμακωτών επιστροφών φόρου σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Το βασικό πρόβλημα στο οποίο φαίνεται να κολλάει η παροχή επιδόματος θέρμανσης είναι το γεγονός ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Έτσι, εξετάζεται εναλλακτικά ένα σύστημα στο οποίο οι καταναλωτές αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης θα περνούν ταυτόχρονα τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα "Ηφαιστος" και λαμβάνοντας έναν μοναδικό προσωπικό κωδικό θα δικαιούνται επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν σε σχέση με πέρυσι, με τον συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.
Εάν περάσει αυτή η πρόταση, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι η εξίσωση των φόρων πρέπει να γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.
Ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός αφορούσε εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, επομένως στα 329 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα ήταν κοντά στα 1,40 ευρώ.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: