ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακηρύσσεται το Σάββατο: Επίτιμη δημότισσα Μεσσήνης η ποιήτρια Κική Δημουλά

Στο Δημαρχείο θα γίνει αν βρέχει η τελετή ανακήρυξης ως επίτιμου δημότισσα  Μεσσήνης της ποιήτριας Κικής Δημουλά, αντί της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είναι προγραμματισμένη. Πάντως αν όλα πάνε καλά καιρικά, η ανακήρυξη της καταγόμενης από τη Μεσσήνη Κικής Δημουλά σε επίτιμη δημότη της πόλης, θα γίνει αυτό το Σάββατο και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο Εκκλησιαστήριο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στη σημαίνουσα προσωπικότητα της Κικής Δημουλά. “Το Δημοτικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την
ποιητική της αξία αποφάσισε να ανακηρύξει την κ. Δημουλά επίτιμη δημότη της Μεσσήνης, παραδίδοντάς της το χρυσό κλειδί της πόλης στην επικείμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν της. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα από την πόλη της Μεσσήνης και είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό”, ανέφερε συγκεκριμένα. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και αναφέρθηκαν στο έργο της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ψαρούλης, η πρόεδρος της Φιλαρμονικής Μεσσήνης Φιλάνθη Καμαρινοπούλου και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου “Αρχαία Μεσσήνη” Γιώργος Δαβίλλας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα της ποιήτριας από τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Διονύσης Μαλούχος θα συνοδεύσει στο πιάνο την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη στα ποιήματα: "1η Απριλίου", "Χαίρε ποτέ", "Κική" (ορχηστρικό), "Στη φιλοξενία", "Ονειροκρίτης", "Ερεβος", "Ραντεβού με μιαν άγνωστη".
Επίσης, ο αρχισυντάκτης της "Ε" και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης θα αναφερθεί στην καταγωγή και τη σχέση της Κικής Δημουλά με τη Μεσσήνη, αιτιολογώντας το σκοπό της εκδήλωσης.

Ν.Κ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: