ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αυτοκίνητο: Συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

 Φωτό http://autokinito.gr/
Αν αποφασίσατε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, κάνατε μια πολύ καλή επιλογή.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου:
  1. Μην αγοράσετε το πρώτο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα δείτε μπροστά σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και να επιθυμήσει πολύ, οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Κρατείστε τις επιλογές σας ανοιχτές.
  2. Ακόμα κι αν αυτό είναι το αυτοκίνητο των ονείρων σας, μην αφήσετε να καταλάβει ο πωλητής το πώς αισθάνεστε. Θα χάσετε σε διαγματευτική ισχύ στην πορεία.
  3. Μην «παραμυθιάζεστε» από εντυπωσιακά σπορ διακοσμητικά και «GT» διακριτικά.
  4. Βεβαιωθείτε ότι στην τιμή περιλαμβάνονται και τα έξτρα που υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητο (π.χ. αντικλεπτικό, ηχοσύστημα κ.λπ.). Αν δεν αναφέρονται στην αγγελία, ζητείστε να σας κατοχυρώσουν γραπτώς.
  5. Αν δεν είστε σε θέση να διαγνώσετε μηχανικές βλάβες, ζητείστε τη συνδρομή ενός ειδικού.
  6. Παζαρέψτε την τιμή, μέχρι την τελευταία στιγμή. Προτείνετε μια τιμή που όμως να μην είναι εξευτελιστικά χαμηλότερη από αυτή που σας ζητούν. Αν διαπιστώσετε ελλείψεις κατά τον έλεγχο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ζητείστε να σας μειώσουν την τιμή κατά το ισόποσο του κόστους αποκατάστασης.
  7. Ελέγξτε το πόσο παλιά έχει περάσει K.T.E.O και πόσος χρόνος απομένει για το επόμενο. Παζαρέψτε ανάλογα.
  8. Πάρτε υπεύθυνη δήλωση, ώστε να ενημερώσετε την εφορία σας για το ποσό που θα δώσετε.

Τι να προσέξετε !!

Κάμποσοι είναι οι έμποροι μεταχειρισμένων που προσφέρουν κάποιου είδους εγγύηση. Ελέγξτε τους όρους της και δείτε τι καλύπτει κι αν πραγματικά αξίζει να την πάρετε στα σοβαρά.

ΑΠΟ http://www.postokano.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.