Περιγραφή
Όπως το φτιάχνουν στην Κύπρο, τραγανό και πολύ νόστιμο.Τι χρειαζόμαστε:
Πως το κάνουμε:
- Καθαρίζετε και κόβετε τα φύλλα του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια.
- Τα ρίχνετε σε λεκάνη στην οποία έχετε βάλει το νερό με την ασβεστόσκονη και τα αφήνετε για 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινείτε.
- Τα βγάζετε, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (όχι να λιώσουν) τα βάζετε σε κρύο νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνετε για 15 λεπτά.
- Βάζετε σε άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά.
- Αφού κοχλάσουν για 1 λεπτό τα κατεβάζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.
- Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε βανίλια και τα βράζετε για 1 λεπτό. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν "δέσει" το σιρόπι.
- Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Λίγα μυστικά ακόμα
1. Δεν ρίχνουμε την ασβεστόσκονη κατευθείαν στο νερό. Την
βάζουμε πρώτα μέσα σε ένα σακουλάκι από λεπτό ύφασμα. 2. Χρησιμοποιούμε
τον ασβέστη που βρίσκουμε στα καταστήματα υλικών οικοδομής. 3. Ο
ασβέστης βοηθάει να γίνει το καρπούζι πιο "σφιχτό" και τραγανό. 4. Μην
διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη! Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η
μαμά μου φτιάχνει γλυκό καρπούζι εδώ και χρόνια όπως και πιο πριν από
αυτήν η γιαγιά μου. Αν πάλι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη δεν
χάθηκε και ο κόσμος! Μια χαρά γλυκάκι θα γίνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου