ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Βραβεία Pulitzer: Η φωτογραφία του 2012

Η 12χρονη Tarana Akbari στέκεται στη μέση του δρόμου σε συνοικία της Καμπούλ, κλαίγοντας και φωνάζοντας από τρόμο.
Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2011, όταν καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή Abul
Fazel Shrine.
Ο απολογισμός των νεκρών τραγικός... Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο σε εκείνη την επίθεση αυτοκτονίας.
Η Tarana, που το όνομά της σημαίνει "Μελωδία",  στέκεται ανήμπορη να συλλάβει τι έχει συμβεί, ενώ γύρω της βρίσκονται τραυματισμένοι και νεκροί, όλοι "βουτηγμένοι" στο αίμα.
Μεταξύ αυτών και ο 7χρονος αδελφός της, ενώ ακόμη εφτά μέλη της οικογένειάς της, που βρίσκονταν στην Καμπούλ για τον εορτασμό της Ashura, ιερής ημέρας των Σιιτών, σκοτώθηκαν και ακόμη εννέα τραυματίστηκαν.
"Μόλις κατάφερα να σηκωθώ, είδα ότι όλοι γύρω μου ήταν στο έδαφος, ματωμένοι. Φοβήθηκα, φοβήθηκα πολύ", είπε η 12χρονη.
Η επίθεση αυτή ήταν η πιο αιματηρή από όσες σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα τα τελευταία τρία χρόνια.
Την ίδια ημέρα, ένας δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας, σε άλλη επίθεση στην πόλη Mazar-i-Sharif, πήρε μαζί του στον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπους.
Τη σοκαριστική φωτογραφία τράβηξε ο Massoud Hossaini για το AFP και ήταν αυτή που επελέγη μεταξύ των υποψηφίων, κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer για το 2012.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.