ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Ενας ελληνοαυστραλός ετοιμάζεται (ξανά!) για το διάστημα

Με την ελληνική σημαία ραμμένη στο μπράτσο, το ασθενικό παιδί των φτωχών μεταναστών που μετατράπηκε σε κορυφαίο επιχειρηματία και κυνηγό της αδρεναλίνης ετοιμάζεται για το άλμα έξω από τον πλανήτη.

Μεσσήνιος, πρώην κάτοικος Μελβούρνης, πρώην μπουζουξής και νυν πολυεκατομμυριούχος ο Νίκος Χαλικόπουλος φιλοδοξεί πως θα είναι ο πρώτος Αυστραλός τουρίστας του Διαστήματος, έχοντας προηγουμένως καταβάλει για... ναύλα και έξοδα περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε.

Είναι επίσης ένας πετυχημένος συγγραφέας και διαθέτει σήμερα δεκάδες ακίνητα στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Μαρόκο κι αλλού, μετοχές αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και υποστηρίζει ότι έχει συμβουλεύσει πάνω από 300.000 ανθρώπους του πλανήτη πώς να βελτιώσουν τα οικονομικά τους.
Ελπίζει να τα καταφέρει με τη... δεύτερη
«Δεν πειράζει! Θα πάω στο διάστημα την επόμενη φορά» μάς είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια ο ομογενής Νίκος Χαλικόπουλος (Nik Halik) όταν ήταν «αναπληρωτής επιβάτης» για το «εμπορικό διαστημικό ταξίδι» που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2008.
Τότε, ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Pίτσαρντ Γκάριοτ ήταν ο διαστημικός τουρίστας με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έχοντας περάσει όλα τα crash tests για την εκτόξευση στο ρωσικό Κέντρο Κατάρτισης Κοσμοναυτών.
Ο Νίκος Χαλικόπουλος προετοιμαζόταν μαζί με τον Ρίτσαρντ Γκάριοτ, μιας και θα έπρεπε να περάσει όλη την εκπαίδευση και να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Ο βαθμός ετοιμότητας του ομογενούς ήταν υψηλός, καθώς αν συνέβαινε κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή στον Ρίτσαρντ Γκάριοτ, θα έπρεπε ως πρώτος αναπληρωματικός να πάρει τη θέση του.
Η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα εντατική. Μαθήματα ρωσικής γλώσσας, γυμναστική, εξοικείωση με τα τεχνικά διαγράμματα και τις εξισώσεις, για να μάθουν τι σημαίνει και σε τι χρησιμεύει το κάθε... κουμπί.
Δεν τα κατάφερε τότε αλλά τώρα και συγκεκριμένα τον προσεχή Οκτώβριο πιστεύει ότι θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, όπως μας ενημέρωσε και όπως γράφουν και τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.
«Οταν ήμουν τεσσάρων χρόνων έλεγα στον κόσμο πως ήθελα να γίνω αστροναύτης. Τώρα έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσω το όνειρό μου». Ο επόμενος στόχος του είναι να πάει στο φεγγάρι και αυτό, όπως λέει θα του κοστίσει εκατό εκατομμύρια δολάρια.
«Οσο απίστευτο και αν φαίνεται, οι στόχοι που θέτω δεν μου φαίνονται δύσκολοι. Το δυσκολότερο για μένα είναι να πείσω τους άλλους πως όντως μπορώ να τους πραγματοποιήσω» λέει και προσθέτει πως τώρα, κατά σειρά θα ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, θα πετάξει στο διάστημα και ίσως πάει και στο φεγγάρι.
Πάντως ζωντανός ή νεκρός έχει βάλει στόχο να πάει στο φεγγάρι. Λέει πως δεν φοβάται το θάνατο, και του αρέσει να ζει συναρπαστικά.
Αλλά και αν τύχει να πεθάνει πριν πατήσει στο φεγγάρι, δεν εγκαταλείπει το όνειρο. Έχει φτιάξει από τώρα τη διαθήκη του και έχει προβλέψει όταν πεθάνει να πληρωθεί αμερικανική εταιρία για να στείλει με ειδικό πύραυλο τη στάχτη του στο φεγγάρι.
Η μόνη του πολυτέλεια είναι... η Ελλάδα
Οταν οι παραγωγοί της τηλεοπτικής σειράς «Lifestyles of the Rich and Famous» του ζήτησαν να κάνουν το τηλεοπτικό του πορτραίτο ξαφνιάστηκαν. «Σε θέλουμε με τη Ferrari σου», του είπαν και έπαθαν σοκ όταν απάντησε πως δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο. «Τότε στο γιοτ σου!» του πρότειναν. Ομως, ούτε και γιοτ υπήρχε ούτε και πολυτελής βίλα. Μάλιστα, δεν έχει καν αυτοκίνητο και σπάνια φορά κοστούμι! Ο Νίκος εργάζεται οκτώ μήνες το χρόνο και τους άλλους τέσσερις ζει τις περιπέτειές του.
Τις μπαταρίες του, όμως, τις «φορτίζει» επισκεπτόμενος την Ελλάδα. «Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο πάω Ελλάδα. Με ξετρελαίνει» μας λέει. Εκεί βρήκε τον χρόνο για να γράψει και την αυτοβιογραφία του, που ήδη κυκλοφόρησε με τίτλο «Thrillionaire» και για την προβολή της οποίας βρέθηκε στην Αυστραλία.
Κυνηγάει συνεχώς την περιπέτεια
Δεν υπάρχει πρόκληση στη ζωή του που να μην την έχει δοκιμάσει. Ανέβηκε στις υψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου, βυθίστηκε με υποβρύχια σε ωκεανούς, έζησε τις πιο άγριες καταιγίδες και όλα τα καταγράφει σε βίντεο και φωτογραφίες.
Βεβαίως έχει και την οικονομική δυνατότητα για να τα κάνει όλα αυτά.
Οταν δεν εξερευνεί πάντως το ναυάγιο του «Τιτανικού» ή δεν ακολουθεί αποστολές στην κορυφή του Εβερεστ, ο Νίκος Χαλικόπουλος συμβουλεύει φιλόδοξους επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να γίνουν πολυεκατομμυριούχοι.
Μία προσωπική ιστορία που εκπλήσσει
Ο Νικ Χάλικ ή Χαλικόπουλος δηλώνει πως δεν γεννήθηκε πλούσιος. «Γεννήθηκα όμως πλούσιος σε προοπτικές και τις αξιοποιώ» λέει.
«Ημουν οκτώ ετών», μας είπε, «όταν ετοίμασα έναν κατάλογο με δέκα βασικές επιθυμίες μου. Τις περισσότερες τις πραγματοποίησα και ήταν όλες συγκλονιστικές: έζησα με μια φυλή βεδουίνων στη Σαχάρα, έτρεξα με ταύρους στην Παμπλόνα της Ισπανίας και πήγα στην Ανταρκτική».
Μέχρι σήμερα πάντως η μεγαλύτερη ικανοποίησή του ήταν όταν κατέβηκε με ειδικό υποβρύχιο και είδε το κουφάρι του Τιτανικού «μαζί με το οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι και τόσα όνειρα» όπως λέει.
Μπορεί να ακούγονται υπερβολικά τα όσα λέει, αλλά ήδη έχει πετύχει εντυπωσιακά πράγματα στη ζωή του, που μοιάζει με ένα «περιπετειώδες παραμύθι».
Οι γονείς του κατάγονται από τη Μεσσηνία και η φτώχεια τούς υποχρέωσε να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του '50, οπότε ερήμωσε η ελληνική επαρχία. Ο ίδιος είχε την ατυχία να είναι και «αρρωστιάρης», όπως μας είπε. «Επασχα από χρόνιο άσθμα και μου ήταν αδύνατο να κάνω ό,τι και τα άλλα παιδιά. Ντρεπόμουν για τις αδυναμίες μου και την εμφάνισή μου. Κάποια στιγμή αποφάσισα πως δεν ήθελα να μείνω στο περιθώριο και όχι απλά θα έκανα ό,τι και οι άλλοι, αλλά κάτι περισσότερο: θα ήμουν πρώτος σε όλα».
Οι γονείς του επέμεναν να μορφωθεί. Τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τούς άκουσαν: Ο ένας έγινε γιατρός, ο άλλος ψυχολόγος, η αδελφή δικηγόρος και ο Νίκος... εκατομμυριούχος!
Από έφηβος λάτρευε την ελληνική μουσική και έπαιζε μπουζούκι σε ελληνικές ταβέρνες της Μελβούρνης. Στα 17 του είχε αποταμιεύσει 30.000 δολάρια από τα δίδακτρα που μάζευε μαθαίνοντας άλλους νέους μουσική. Στα 18 του αισθάνθηκε να τον «πνίγει» η... μικρή Αυστραλία και μετανάστευσε στο Λος Αντζελες, όπου βρήκε «πρόσφορο έδαφος» για να καλλιεργήσει τα μουσικά και επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα. Εμφανιζόταν σε κέντρα, όπου έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα τα βράδια, ενώ έκανε επενδύσεις την ημέρα! Το πανεπιστήμιο το ανέβαλε για... αργότερα.
Ο ίδιος εξομολογείται πως ήρωάς του ήταν ο Βέλγος Τεν Τεν, του οποίου οι περιπέτειες τον ενέπνευσαν όταν ήταν παιδί. Και, όντως, με τα χρήματα που κερδίζει ζει τον... μύθο του με τον δικό του τρόπο.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.