ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Ψηφιοποίηση των ελληνικών μουσείων

Με το πάτημα ενός κουμπιού, εκθέματα που φιλοξενούνται σε τρία από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας -Ακρόπολης, Κυκλαδικής Τέχνης και Μπενάκη- έρχονται πιο κοντά στο κοινό, καθώς θα είναι προσβάσιμα και διαδικτυακά, χάρη σε ένα πολύτιμο εργαλείο της Google, το Art Project.
Ειδικότερα, είκοσι τέσσερα έργα τέχνης από το Μουσείο Ακρόπολης, 510 έργα τέχνης και 95 καλλιτέχνες από το Μουσείο Μπενάκη, 159 έργα τέχνης και 19 καλλιτέχνες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είναι σε αριθμούς τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς διαδικτυακά μέσω του Google Art Project, από τα μουσεία της Ελλάδας.

Οι χρήστες του προγράμματος θα μπορούν να περιηγηθούν χρησιμοποιώντας το όνομα του
καλλιτέχνη, το έργο τέχνης, το είδος της τέχνης, το μουσείο, τις συλλογές και τη χρονική περίοδο.

Επιπλέον, μπορούν επιλέγοντας τα έργα τέχνης που τους ενδιαφέρουν, να δουν τα έργα σε υψηλή ανάλυση (εφόσον είναι διαθέσιμα) κάνοντας κλικ στα σημεία που τους εντυπωσιάζουν για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες.

Στις δυνατότητες του χρήστη προστίθεται φυσικά το ειδικά διαμορφωμένο Street View «trolley», που χρησιμοποιήθηκε για να τραβήξει πλάνα 360 μοιρών με εικόνες από τον εσωτερικό χώρο επιλεγμένων γκαλερί, επιτρέποντας του έτσι να περιηγηθεί σε περισσότερες από 385 αίθουσες μουσείων.

«Το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργείο αλλά και ως Έλληνες γενικά, έχουμε ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας και αυτή τη στιγμή, μέσω της ψηφιοποίησής του, τα πετυχαίνουμε και τα δύο», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος που παρέστη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας ότι σύντομα στον κατάλογο των Μουσείων που συνεργάζονται με την Google θα είναι το Ισλαμικής Τέχνης.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους- μουσεία σε 40 χώρες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης, διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση.

«Είναι μεγάλη τιμή για την Google που συνεργάζεται με επιφανή μουσεία του κόσμου ώστε να γίνουν τα αριστουργήματα τέχνης πιο εύκολα προσβάσιμα σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσω του διαδικτύου», δήλωσε ο Διονύσης Κολοκοτσάς, υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας

«Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για τη μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο. Για το Μουσείο Ακρόπολης, που είναι ένα κατεξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσον το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.

Ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο

ΑΠΟ http://www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: