ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Υψηλό το επίπεδο της Πυροσβεστικής λέει η Περιφέρεια

«Οι δομές της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η συνεργασία μαζί μας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης υποδεχόμενος το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο κ. Σωτήριο Γεωργακόπουλο την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε ότι βρίσκεται σε αυτή τη θέση υπακούοντας στη λογική του πατριωτικού ενδιαφέροντος. Πρότεινε τη συνεργασία της Περιφέρειας με την Πυροσβεστική για τη συγκρότηση μικτών σχημάτων και ανέφερε ότι συνεχώς γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια για συνδρομή
στο έργο της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, έχουν ενισχυθεί οι υδατοδεξαμενές, έχει ενεργοποιηθεί το ταμείο των πυροπλήκτων και είχε γίνει προσπάθεια ενίσχυσης του εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω της αδράνειας του Υπουργείου.
Ο κ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη αυτή, μεταφέροντας παράλληλα τους χαιρετισμούς του αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος. Ζήτησε επίσης τη συνέχιση της συνεργασίας με την Περιφέρεια, μεταφέροντας και τα αιτήματα για περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι το πυροσβεστικό σώμα έχει αποδείξει ότι ακόμη και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την εικόνα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι υπόδειγμα για τη χώρα η αυτοθυσία των πυροσβεστών. Είμαστε μαζί σας σε αυτό το δύσκολο έργο γιατί μας ενδιαφέρουν τα προβλήματα της πατρίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: