ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συνεχίζονται οι παρανομίες στις παραλίες του Κυπαρισσιακού καταγγέλλει ο Σύλλογος "Αρχέλων"

Για συνέχιση της καταστροφής στην περιοχή «Natura» του Κυπαρισσιακού Κόλπου κάνει λόγο ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», από τη διάνοιξη κάθετων δρόμων στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας. Συγκεκριμένα ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Συνεχίζεται η καταστροφή στην περιοχή "Natura" (Θίνες Κυπαρισσίας) του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, συνήθως Σαββατοκύριακο γίνονται οι παρανομίες, ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες για να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο που άρχισαν
πέρυσι. Πράγματι τον περασμένο Απρίλιο η εταιρεία "Κότινος Ακίνητα Α.Ε." άρχισε την κατασκευή πέντε κάθετων προς τη θάλασσα δρόμων που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος των αμμόλοφων και της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στην προστατευόμενη περιοχή "Natura". Επίσης κόπηκαν αρκετά δέντρα από το παράκτιο δάσος της Ελαίας.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο λοιπόν ξαναβγήκαν οι μπουλντόζες και άνοιξαν τον πέμπτο δρόμο, καταστρέφοντας μέρος της παραθαλάσσιας ευάλωτης βλάστησης που είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση των αμμόλοφων. Επίσης μπάζωσαν έναν μικρό υγροβιότοπο πίσω από τις πρώτες θίνες.
Οι πέντε δρόμοι ανοίγονται στην περιοχή μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας, μέσα στον πυρήνα του βιότοπου, προκειμένου να χτιστούν, κατά πληροφορίες μας, 50 παραθεριστικές κατοικίες κατά μήκος της παραλίας! Εξυπακούεται ότι τόσο πυκνή δόμηση μπορεί να γίνει αν οι δρόμοι χαρακτηριστούν ως "δημοτικοί". Είναι άραγε ενήμερος ο Δήμος Τριφυλίας για το θέμα αυτό;».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: