ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Τα αρκτικά ύδατα απειλούν με ψύχος την Ευρώπη

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου και το Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας μέτρησαν το επίπεδο της στάθμης των υδάτων από το 1995 ως το 2010 και ανακάλυψαν ότι έχει αυξηθεί κατά 15 εκατοστά στη δυτική Αρκτική από το 2002.

Ο όγκος ψυχρού νερού, προερχόμενου από λιωμένους πάγους ή απορροές ποταμών, αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 8000 κυβικά μέτρα, ή 10% επί του συνολικού υδάτινου όγκου του Αρκτικού Ωκεανού.

Η άνοδος της στάθμης θα μπορούσε να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην Αρκτικ
ή ή σε ένα ωκεάνιο ρεύμα εν ονόματι Beaufort Gyre που δημιουργείται από την ενέργεια των ανέμων.

Οι αιτίες της κίνησης των υδάτων του Αρκτικού Ωκεανού δεν έχουν ακόμα διασαφηνιστεί. Πρόκειται για έναν όγκο νερού και πάγου βόρεια της Αλάσκα, ο οποίος κινείται με βραδείς ρυθμούς και είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τη Λίμνη Μίσιγκαν των ΗΠΑ.

Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως οι φυσικοί ρυθμοί του ρεύματος Beaufort Gyre ενδέχεται να επηρεάζονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά για την κίνηση των ωκεανών και τα αυξανόμενα επίπεδα της στάθμης των υδάτων.

Ορισμένα κλιματικά μοντέλα δείχνουν πως η θάλασσα έχει υψηλότερη στάθμη στο μέσο της επιφάνειας που οριοθετεί ο “Γύρος του Μποφόρ” και οι επιστήμονες εκτιμούν πως σε περίπτωση που μεταβληθεί η κατεύθυνση του ανέμου, όπως συνέβη μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1980 και εκείνης του 1990, ψυχρό νερό θα μπορούσε να διαχυθεί στον υπόλοιπο Αρκτικό Ωκεανό και το βόρειο Ατλαντικό.

Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη καθώς θα επιβραδυνόταν το Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού, το οποίο διατηρεί τις θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες περιοχές που βρίσκονται σε αντίστοιχους παραλλήλους (πχ Ρωσία).

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience.


ΠΗΓΗ: econews.gr 

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: