ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Σήμερα και αύριο ο έρανος στην Καλαμάτα


Τον οβολό τους για το συνάνθρωπο μπορούν να προσφέρουν σήμερα και αύριο οι πολίτες της Καλαμάτας, ενισχύοντας έτσι τον φετινό έρανο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Τα κλιμάκια των εθελοντών θα περπατήσουν αυτό το διήμερο σε όλες τις ενορίες της Καλαμάτας για να διαθέσουν τα κουπόνια των 0,5, 1 και 2 ευρώ.
Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας Αντώνης Μαδούρος, σήμερα θα καλυφθούν οι ενορίες: Υπαπαντής, Αγίου Δημητρίου Αρκάδων, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Γενέσιου της Θεοτόκου, Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, Αγίου Κωνσταντίνου Καλυβίων.

Αύριο ο έρανος θα περάσει από τις υπόλοιπες ενορίες: Αγίας Τριάδας, Ανάληψης, Ταξιαρχών, Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου Κοκορόγιαννη, Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.
50 άτομα θα λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Πρόκειται για εθελόντριες νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, μαθητές γυμνασίου, νοσηλεύτριες από τη Σχολή Νοσοκόμων του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, μέλη του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών και Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού.
Ο πρόεδρος προσέθεσε ακόμη πως φέτος για πρώτη φορά μετατοπίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του Πανελλήνιου Εράνου, γιατί το Νοέμβρη -που γινόταν ως τώρα- έγινε και ο Πανελλήνιος Αντικαρκινικός Ερανος και ένα μήνα μετά ο Ερανος Αγάπης των Χριστουγέννων. Ετσι, ο έρανος μετατέθηκε για τον Ιανουάριο. Μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί οι περιοχές της Πύλου, της Μεσσήνης και του Μελιγαλά.
Ο έρανος θα συνεχίσει και στις 27 του μήνα, στο Πεταλίδι.
Με τη σειρά του, ο Πάνος Κοσμόπουλος υπεύθυνος Τύπου του τμήματος σχολίασε πως η εποχή που ζούμε έχει γίνει πολύ εχθρική και πως πλέον ο καθένας δε μπορεί να εμπιστευθεί κανέναν. "Η εμπιστοσύνη όμως στον Ερυθρό Σταυρό δεν έχει χαθεί. Ο κόσμος ξέρει πως ο Ερυθρός Σταυρός βοηθά την περιοχή μας, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η βοήθεια που δίνουν στον έρανο, επιστρέφει στην ίδια την κοινωνία" είπε κλείνοντας.
Γ. Σαρ. 
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...