ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Easy Jet και Ryan Air ενδιαφέρονται για Καλαμάτα


Δύο αεροπορικές εταιρείες low cost (χαμηλού κόστους) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για πτήσεις προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, η Easy Jet έχει κάνει επαφή με τον περιφερειακό σύμβουλο Λ. Μπούκλη, ενώ η Ryan Air έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για σημαντικό αριθμό δρομολογίων την εβδομάδα.
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε την υπόσχεση για χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας με 15 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει και πάλι κάποιο σχέδιο ή χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της υπόσχεσης.

Η υπόσχεση συνοδεύτηκε φυσικά με αναφορά στην υπόθεση μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό - η οποία, όπως είπε ο κ. Τατούλης, «βρίσκεται σε καλό δρόμο», προκειμένου να φιλοξενεί αμιγώς πτήσεις low cost. Ανέφερε μάλιστα ότι «ολοκληρώνεται η ωρίμανση της μελέτης, ενώ υπάρχει και η έγκριση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας» και πρόσθεσε ότι «στις 15 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί από τη μελετητική εταιρεία το πρώτο draft της οριστικής μελέτης και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνάντηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις περαιτέρω εξελίξεις». Γνωρίζοντας δε τον αντίλογο, έσπευσε να δηλώσει για μία ακόμη φορά ότι «η λειτουργία και των δύο αεροδρομίων δεν θα είναι ανταγωνιστική, αλλά το ένα θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική και για το άλλο».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: