ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δρόμος Φιλιατρών - Χριστιανούπολης

                                                                Διαμαρτυρίες από Μώραινα και Χριστιανούπολη
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Χριστιανούπολης και του Εξωραϊστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Μώραινας Φιλιατρών για την καταστροφή του δρόμου Φιλιατρών - Χριστιανούπολης, η διέλευση του οποίου έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη.
 
Τα προβλήματα, από τις σοβαρές ζημιές μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή (σε αρκετά σημεία) του οδοστρώματος, ταλανίζουν μήνες ολόκληρους τους κατοίκους, οι οποίοι, πλέον, δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια από και προς τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους. Οι ζημιές στο οδόστρωμα έχουν προκληθεί από τη χρήση του δρόμου από τα οχήματα και μηχανήματα της κοινοπραξίας του κατασκευάζει το φράγμα και με τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν χειροτερέψει.
 
Χθες, επισκέφθηκε το δήμαρχο Κώστα Κόλλια, στο γραφείο του στην Κυπαρισσία, ομάδα πολιτών από τη Χριστιανούπολη, ζητώντας να αποκατασταθούν οι ζημιές και να δοθεί λύση στο όλο πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο Εξωραϊστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Μώραινας Φιλιατρών με κατεπείγουσα επιστολή του γνωρίζει τα προβλήματα στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και ζητά άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου.
 

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τους κατοίκους της Χριστιανούπολης, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναγνώρισε το πρόβλημα, αφήνοντας και αιχμές για την Περιφέρεια, που δεν υλοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει για αποκατάσταση, λέγοντας: 
«Δεχθήκαμε μία επιτροπή των κατοίκων των Χριστιάνων, η οποία συνοδευόταν και από ένα μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, οι οποίοι με πολύ έντονο τρόπο ξαναέθεσαν το θέμα των καταστροφών που έχει υποστεί ο δρόμος Φιλιατρών – Χριστιάνων από το πέρασμα των μεγάλων φορτίων της εταιρείας που κατασκευάζει το φράγμα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είχε ανακύψει εδώ και κάμποσο καιρό. Στις πρώτες επαφές που είχαμε κάνει με την εταιρεία, είχε δεχτεί, με δικές της παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, να επισκευάσει τα σημεία που ήταν όλως επικίνδυνα. Είχε παρέμβει, όμως, τότε η Περιφέρεια και είχε πει ότι θα τα έφτιαχνε αυτή, με μία εργολαβία που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ξεκίνησε, πράγματι, κάτι να κάνει, έκοψε την άσφαλτο, έγινε και απαλλοτρίωση – δωρεά μιας ελιάς από έναν παρόδιο. Η εργολαβία όμως σταμάτησε και ο δρόμος δεν ολοκληρώθηκε. Αντίθετα, με τις βροχές και τις καταιγίδες έχει γίνει ακόμη χειρότερος και η προσβασιμότητα στο χωριό είναι λίαν επισφαλής. Επομένως, δικαίως διαμαρτύρονται οι συμπολίτες μας από τους Χριστιάνους. Εγώ θα πάω αύριο (σ.σ. σήμερα) να κάνω μία παρέμβαση στον εκπρόσωπο της εταιρείας επάνω στο φράγμα. Θα του υπενθυμίσω αυτά που είχαμε πει τότε και επειδή η Περιφέρεια δε βλέπω σε αυτή τη φάση να μπορεί υλοποιήσει τη διαβεβαίωση που είχε δώσει τότε και είχε σταματήσει αυτή η προσπάθεια (σ.σ. αποκατάστασης του δρόμου από την κοινοπραξία), τουλάχιστον με προσωρινή λύση να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα και να δούμε πώς θα το λύσουμε στη συνέχεια. Είναι κακό να ξεκινάει κάτι, να σταματάει, να δίνονται υποσχέσεις, να εφησυχάζουμε όλοι και η δουλειά να μην προχωράει».
 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Σαράντος Κουκούμης σημείωσε: 
«Παρευρέθηκα στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με τους φορείς από τους Χριστιάνους για το θέμα του δρόμου, που έχει γίνει άβατος σχεδόν, από τη χρήση κυρίως της εταιρείας που κατασκευάζει το φράγμα στους Χριστιάνους. Έχει τις ευθύνες της που χρησιμοποιεί φορτηγά με φορτίο πολύ ανώτερο από εκείνο που προβλέπεται. Όμως και η Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια έπρεπε να λάβουν όλα τα μέτρα, ώστε να αποκατασταθεί η βατότητα του δρόμου. Και να καλέσουν την εταιρεία να συμβάλει σε αυτή τη ζημιά που έχει γίνει και να αποκατασταθεί ο δρόμος, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές του και να μετακινούνται εύκολα. Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων».
 

Από τους κατοίκους της Χριστιανούπολης, ο Μπάμπης Καλογερόπουλος τόνισε: 
«Ο δρόμος Φιλιατρών – Χριστιάνων είναι σε άθλια κατάσταση και είναι επικίνδυνος για τη διέλευση των οχημάτων. Όπως είναι κατεστραμμένος, μπορεί να συμβούν σοβαρά ατυχήματα. Τα προβλήματα στο δρόμο έχουν προκληθεί από τα μηχανήματα και φορτηγά που δουλεύουν, ως γνωστόν, στο έργο για το φράγμα. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Δεν μπορούμε να περάσουμε. Ήρθαμε σήμερα (σ.σ. χθες) μία ομάδα πολιτών στο δήμαρχο, έχει ήδη γίνει γνωστό το θέμα και το πρόβλημα, για να συζητήσουμε και να βρεθεί λύση. Εμάς δε μας πειράζει εάν φτιάξει το δρόμο η εταιρεία ή η Περιφέρεια. Η Αυτοδιοίκηση όμως, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων. Να αποκατασταθεί ο δρόμος, να μπορούμε να περνάμε με ασφάλεια θέλουμε».

Παρέμβαση από τη Μώραινα στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
Ο Εξωραϊστικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Μώραινας Φιλιατρών αποστέλλει κατεπείγουσα επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, με την οποία του γνωρίζει τα τεράστια προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών – Χριστιανούπολης και την επικινδυνότητα διέλευσής του, ζητώντας την άμεση μέριμνά του για την αποκατάσταση των ζημιών.
Στην επιστολή του Συλλόγου, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ο επαρχιακός δρόμος Φιλιατρών – Χριστιανούπολης  έχει υποστεί σε δέκα σημεία καταστροφή του οδοστρώματος (διάβρωση) και σε άλλα δέκα, τουλάχιστον, εμφανίζει επερχόμενη ρηγμάτωση και φθορά, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνος για πολίτες και οχήματα».
 
Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: