ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Τριφυλία: Μείωση καλλιέργειας καρπουζιού

Θα μειωθεί εκτιμά η Διεύθυνση Τριφυλίας 
Και την καλλιέργεια καρπουζιού φαίνεται να χτυπά η κρίση. Αν και πρόκειται για προϊόν με δυναμική, εξαγώγιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία της Τριφυλίας, φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης.
 

«Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, όπως εκτιμάται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Θα δούμε. Παρατηρείται μια δυσκολία, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ και η συγκυρία γενικώς δε βοηθάει» μας λέει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.«Επιπλέον, η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι από τις ακριβές. Δηλαδή, το συνολικό κόστος παραγωγής είναι υψηλό και κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ στο στρέμμα. Υπάρχει ένα μούδιασμα, μια δυσκολία, όμως οι παραγωγοί προετοιμάζονται. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα εξελιχθούν κανονικά. Βέβαια, πάντοτε η καλλιέργεια του καρπουζιού έχει ρίσκο».
 

«Οι καρπουζοπαραγωγοί κάνουν ήδη τον προγραμματισμό τους. Κάποιοι που εμβολιάζουν και φτιάχνουν τα φυτά μόνοι τους, έχουν ξεκινήσει. Όσοι θα βάλουν έτοιμα σπορόφυτα, έχουν παραγγείλει τα φυτά και προετοιμάζουν τα εδάφη τους εν όψει της καλλιέργειας, που θα αρχίσει από τα μέσα Φεβρουαρίου. Γίνεται επιλογή των υβριδίων και των ποικιλιών που θα καλλιεργηθούν και προγραμματισμός όλων των καλλιεργητικών πρακτικών που θα ακολουθηθούν. Χρειάζεται ανάλυση εδάφους, να γίνει προμήθεια κάποιων λιπασμάτων για τη βασική λίπανση, του εξοπλισμού, των συστημάτων άρδευσης κ.λπ.» προσθέτει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Άλλα προϊόντα
Εκτός από την προετοιμασία της καλλιέργειας καρπουζιού, έχει ξεκινήσει προγραμματισμός ή ακόμη και πρώιμες φυτεύσεις σε θερμοκήπια, κυρίως, στην περιοχή των Φιλιατρών, σε ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και φασόλι. «Και εδώ» λέει ο κ. Παρασκευόπουλος «υπάρχει μια δυσκολία, γιατί και στο θερμοκήπιο έχουμε υψηλό κόστος. Απαιτούνται αρκετά χρήματα για να ξεκινήσει κάποιος την καλλιέργεια».
 
 
Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: