ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μελέτη της Περιφέρειας για αντιμετώπιση της κυματικής ενέργειας

Τα πολλά μποφόρ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τις προηγούμενες μέρες, είχαν ως συνέπεια να «βγει» η θάλασσα στον παραλιακό δρόμο Αγρίλη – Τερψιθέας.
Τη νύχτα της Πέμπτης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, αλλά και το Σάββατο (ιδίως τη νύχτα), από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν τα κύματα έφταναν και περνούσαν, σε κάποια σημεία, τον παραλιακό δρόμο. Δίπλα από το γεφυράκι του Αγρίλη, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Φαρακλάδας, όλα είχαν καλυφθεί με άμμο!
ΌΠως αναφέρει το 'Θάρρος', Ο δρόμος ούτε καν φαινόταν και αν κάποιος επισκεπτόταν για πρώτη φορά την περιοχή, το Σάββατο ή την Κυριακή, θα νόμιζε πως η αμμώδης παραλία εκτείνεται μέχρι τα χωράφια!

Σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου που είχε «βγει» η θάλασσα με τον έντονο κυματισμό, υπήρχαν άμμος, καλάμια, ξύλα, βράχια, πέτρες και κάθε είδους φερτά υλικά. Ο δρόμος ήταν σχεδόν απροσπέλαστος από επιβατικά οχήματα και μόνο αγροτικά, τρακτέρ και τζιπ μπορούσαν να περάσουν. Στην περιοχή, από Αγρίλη μέχρι και Τερψιθέα, εκτός από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υπάρχουν και αρκετές κατοικίες, πολλές δε από αυτές μόνιμες, και οι κάτοικοι με δυσκολία μπορούσαν να μετακινηθούν από και προς τα σπίτια τους.
Χθες το πρωί, άμεση ήταν η επέμβαση του Δήμου Τριφυλίας, με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας. Μέχρι το μεσημέρι είχαν καθαρίσει και απομακρύνει όλα όσα η θάλασσα είχε βγάλει, καθαρίζοντας το οδόστρωμα και απελευθερώνοντας το δρόμο για ασφαλή διέλευση των οχημάτων στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.