ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Kυπαρισσία. Σεκιουριτάς έτρεψε σε φυγή διαρρήκτες στην Τερψιθέα


Σωτήρια ήταν η έγκαιρη επέμβαση σεκιουριτά το βράδυ της Πέμπτης στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας, τρέποντας σε φυγή άγνωστους κακοποιούς που είχαν παραβιάσει σπίτι επί της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών.
Μάλιστα, το εν λόγω σπίτι, ιδιοκτησίας συνταξιούχου αστυνομικού που διαμένει στην Αθήνα, είχε γίνει στόχος διαρρηκτών και στο πρόσφατο παρελθόν, όχι μία, αλλά πέντε φορές και με την τελευταία, έξι!
Το γεγονός των αλλεπάλληλων παραβιάσεων και διαρρήξεων τον ανάγκασε να αναθέσει, εδώ και ένα μήνα περίπου, τη φύλαξη του σπιτιού σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι.

Το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τις 10.00, ο νεαρός υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, Θανάσης Βλάμης, κινούμενος για περιπολία στην Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, με κατεύθυνση προς Φαρακλάδα,
φτάνοντας στην Τερψιθέα είδε στο μπαλκόνι του διώροφου σπιτιού ένα άτομο, την πόρτα ανοιχτή και μέσα στην οικία φως. Όπως είπε ο νεαρός σεκιουριτάς στο «Θ», υπέθεσε πως είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά επισκέπτεται συχνά τη γενέτειρά του. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαν, του είχε πει πως θα ερχόταν στην Κυπαρισσία. Έκοψε, λοιπόν, ταχύτητα και κοιτώντας καλύτερα διέκρινε κάποιον που φορούσε μπουφάν με κουκούλα στο μπαλκόνι. Αμέσως έστριψε με το αυτοκίνητο της εταιρείας και μπήκε στην αυλή. Αφήνοντας αναμμένα τα φώτα του οχήματος, βγήκε έξω και με το φακό φώτισε το μπαλκόνι, εκεί που ήταν το άγνωστο άτομο και φώναξε. Ο κακοποιός, με το που αντιλήφθηκε την παρουσία του σεκιουριτά και είδε τα φώτα του αυτοκινήτου και του φακού, φώναξε να βγει μέσα από το σπίτι ο συνεργός του, που επίσης φορούσε μπουφάν με κουκούλα. Ο σεκιουριτάς τούς έβαλε τις φωνές και έτρεξε να τους πλησιάσει, αλλά ο ένας πήδηξε από το μπαλκόνι πίσω στο χωράφι και ο άλλος κατέβηκε γρήγορα από τη σκάλα και έτρεξε.
Ο σεκιουριτάς ειδοποίησε αμέσως το Α.Τ. Κυπαρισσίας και σχεδόν αστραπιαία έφτασαν στο σημείο άνδρες της ΟΠΚΕ, που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στα χωράφια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, χωρίς ωστόσο να τους εντοπίσουν.
Οι δύο διαρρήκτες είχαν παραβιάσει την πόρτα του σπιτιού και είχαν μαζέψει και συγκεντρώσει όλα τα αντικείμενα και είδη αξίας στο μπαλκόνι. Μάλιστα, για να τα κουβαλήσουν είχαν σκίσει πιτζάμες και σεντόνια. Με την επέμβαση του σεκιουριτά, όμως, τράπηκαν σε φυγή χωρίς να αφαιρέσουν κάτι, ενώ στον πανικό τους άφησαν σύνεργά τους και ένα φακό. Αυτά εξετάζονται για δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς ο ένας από αυτούς δε φορούσε γάντια, ενώ στην προσπάθεια διαφυγής τους και οι δύο τραυματίστηκαν, αφού βρέθηκαν κηλίδες αίματος.


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη