ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2012

Καράβια... βγήκαν στη στεριά

- Κατολισθήσεις στην περιοχή της Νέδουσας και την Αρτεμισία, ενώ διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στην Αλαγονία

- Η κακοκαιρία κτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι

- Τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια της Τριφυλίας

- Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης του Λαγκούβαρδου  • ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Προβλήματα στον Ταΰγετο από την κακοκαιρία
Ιδιαίτερης έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο της Καλαμάτας από την κακοκαιρία ανήμερα των Θεοφανείων.
Συγκεκριμένα, έγιναν κατολισθήσεις στην περιοχή της Νέδουσας και στην Αρτεμισία, ενώ διακοπή ρεύματος υπήρξε στην κοινότητα της Αλαγονίας. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου, προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και χρειάστηκε η επέμβαση οχημάτων της ΔΕΣΕ για να απομακρυνθούν, ενώ καταγράφηκαν και ζημιές σε στέγες σπιτιών.
Συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΣΕ καθάρισαν το δρόμο, ενώ μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης υπήρχε μέχρι χθες το απόγευμα στην Αλαγονία.
Α.Π.  • Η κακοκαιρία χτύπησε και φέτος το Ακρογιάλι

Το Ακρογιάλι βρέθηκε για ακόμη μια φορά στο «στόχαστρο» των ισχυρών νοτιάδων που έπνεαν στη Μεσσηνία ανήμερα των Θεοφανείων. Τα τεράστια κύματα, το ύψος των οποίων, όπως μας είπε ο κάτοικος της περιοχής Παν. Κουκέας, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό των  κτηρίων, γέμισαν και φέτος με πέτρες και άμμο τον παραλιακό δρόμο.
Η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε, επίσης, υποχώρηση του πρανούς σε ιδιοκτησία που βρίσκεται κοντά στον παραλιακό δρόμο, αλλά, όπως σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Γκούζος, «μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή».        
Η οργή των κυμάτων εκτονώθηκε και στα σπίτια των Παν. Γεωργουλέα και των αδελφών Γρηγ. και Δημ. Κουκέα, όπου τα νερά εισήλθαν από τα κεραμίδια και προκάλεσαν περισσότερες ζημιές στην πρώτη κατοικία.
Μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Μάνης βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο Ακρογιάλι, προκειμένου να καθαρίσουν τον παραλιακό δρόμο από τα φερτά υλικά και να διευκολύνουν τη συγκοινωνία που, λόγω της άμμου, διεξαγόταν με δυσχέρεια. Όπως είπε στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, ζήτησε από τον αντιδήμαρχο να συνταχθεί τεχνική έκθεση για τις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά, όπως ανέφερε, ήταν κατά πολύ μειωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν.
Ο κ. Γιαννημάρας πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα ημερών η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για την έναρξη των απαραίτητων έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της περιοχής, που θα θέσουν τέλος στην επί χρόνια ταλαιπωρία των κατοίκων.
Την ίδια εικόνα έδωσε και ο κ. Κουκέας, επικαλούμενος σχετική πληροφόρηση που είχε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου.  
Χ.Χ.


  • ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΣ -Εκτροπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης

Τη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Φιλιατρών - Μαραθόπολης, στο σημείο που είναι το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, αποφάσισε προχθές η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας λόγω υπερχείλισης του ποταμού, κάτι που καθιστούσε επικίνδυνη και αδύνατη τη διέλευση οχημάτων. Έτσι, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας σε αγροτικό δρόμο. Η έντονη βροχόπτωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει εργασίες καθαρισμού από καλάμια και φερτά υλικά του ποταμού, είχε ως αποτέλεσμα η στάθμη του νερού να ανέβει ψηλά, βγαίνοντας και καλύπτοντας το οδόστρωμα.
Χθες, ωστόσο, που η βροχόπτωση σταμάτησε, η κυκλοφορία διεξήχθη κανονικά από το γεφυράκι του Λαγκούβαρδου, αλλά με προσοχή.                              
Η.Γ.


  • ΤΡΙΦΥΛΙΑ - Τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια…
Οι δυνατοί άνεμοι των προηγούμενων ημερών και η ένταση της θαλασσοταραχής προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στα αλιευτικά καταφύγια της Τριφυλίας και ζημιές σε σκάφη και βάρκες.
Τη νύχτα της Πέμπτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής τα πανύψηλα κύματα χτυπούσαν με μανία τους μόλους και τις προβλήτες, μπαίνοντας στα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια στην Κυπαρισσία, τη Μαραθόπολη, την Αγία Κυριακή και τον Αγρίλη.
Οι μόλοι, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκαν ανίκανοι να σταματήσουν τη μανία των κυμάτων. Το δε λιμάνι της Κυπαρισσίας αποδείχθηκε για πολλοστή φορά πως παραμένει χωρίς καμία ασφάλεια, παρά την κατασκευή – επιμήκυνση του προσήνεμου μόλου, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο εντός του αλιευτικού καταφυγίου. Όλη η ρεστία που έμπαινε στο λιμάνι γυρνούσε γύρω – γύρω στα κρηπιδώματα και κατέληγε με όλη της την ένταση ξεσπώντας στο αλιευτικό καταφύγιο! Μάλιστα, βούλιαξε ένα ερασιτεχνικό σκάφος και πολλά υπέστησαν ζημιές.
Αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, καθώς και αρκετοί πολίτες που έσπευσαν στο λιμάνι, βλέποντας αυτό που συνέβαινε έτριβαν τα μάτια τους και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθησαν να σώσουν βάρκες και σκάφη, τα οποία με μανία έδερναν τα κύματα, μονολογώντας πως «πήγαν στον αέρα τόσα εκατομμύρια ευρώ!».
Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εκδηλώνονται τα άσχημα καιρικά φαινόμενα, στο λιμάνι βρέθηκε ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων Κώστας Ροϊλός. Μιλώντας στο «Θ», σημείωσε: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το λιμάνι, παρά την επέκταση του προσήνεμου, δεν παρέχει καμία προστασία και ασφάλεια. Φωνάζουμε από την αρχή, αλλά δεν ακουγόμαστε. Ήδη στο κομμάτι που ενώνει ο παλιός με το νέο προσήνεμο, τα μπλόκια έχουν φύγει και με την επόμενη θαλασσοταραχή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. Χρειάζεται άμεσα επέμβαση ενίσχυσής του.
[…] Όλο για ΕΣΠΑ ακούμε, αλλού εντάσσονται έργα, αλλά για το λιμάνι μας, τίποτα, μόνο λόγια. Ενδιαφέρονται μόνο για τη χερσαία ζώνη, ενώ το πρόβλημα είναι στο λιμάνι και το καταφύγιο».
Στη Μαραθόπολη, η μανία των κυμάτων ξέσπασε στο αλιευτικό καταφύγιο, με αποτέλεσμα αρκετά βαρκάκια να υποστούν πολλές και μεγάλες ζημιές, άλλα να βγουν έξω στη στεριά και, το κυριότερο, να υποστεί καθίζηση ο μόλος με τα μπλόκια! Το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης ήδη αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, ενώ μετά και το τελευταίο «χτύπημα» της θαλασσοταραχής δεν παρέχει ασφάλεια ελλιμενισμού και οι αλιείς σκέφτονται πολύ σοβαρά να βγάλουν στη στεριά τις βάρκες και τα σκάφη τους.
Την απόγνωσή τους για τα προβλήματα του καταφυγίου εξέφρασαν με δηλώσεις τους στο «Θ» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθόπολης Γιώργος Μίγγας και αλιείς, οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν και διεκδικούν την εκτέλεση εργασιών προστασίας του καταφυγίου.
Ανάλογη και αντίστοιχη εικόνα, με προβλήματα και ζημιές, υπάρχει και στο αλιευτικό καταφύγιο της Αγίας Κυριακής, όπως και στο λιμανάκι του Αγρίλη.


 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.