ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Γάτα με δυο πρόσωπα σαρώνει στο Διαδίκτυο (video)

Το διασημότερο αιλουροειδές του πλανήτη είναι η «Αφροδίτη», η γατούλα με τα δυο πρόσωπα.
Η «διπρόσωπη» γάτα, ηλικίας τριών ετών, έχει προκαλέσει αίσθηση το Διαδίκτυο, διαθέτει δική της ιστοσελίδα στο Facebook και το video στο οποίο πρωταγωνιστεί έχει προσελκύσει πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.
Μια ματιά αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί η Αφροδίτη έστρεψε πάνω της τόσο εύκολα τα φώτα της δημοσιότητας.
Η μισή πλευρά του προσώπου της είναι μαύρη και η άλλη μισή είναι καφέ. Τα μάτια της είναι επίσης διαφορετικά. Στη μαύρη πλευρά το μάτι της γάτας είναι πράσινο και στην καφέ πλευρά μπλε.

Λόγω της ιδιαιτερότητάς της πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την Αφροδίτη «Χίμαιρα».
Στη μυθολογία η Χίμαιρα ήταν ένα φοβερό τέρας, φτιαγμένο από μέρη διαφορετικών ζώων.
Σε ό,τι αφορά τα αιλουροειδή, Χίμαιρα λέγεται η γάτα της οποίας τα κύτταρα περιέχουν δυο διαφορετικός τύπους DNA, κάτι που προκαλείται όταν ενώνονται δυο έμβρυα.
Το αν η Αφροδίτη είναι όντως Χίμαιρα ή όχι θα αποδειχθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.
Στην περίπτωση που δεν πρόκειται για ένωση δυο εμβρύων, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα δυο πρόσωπα της γατούλας είναι αποτέλεσμα φοβερής «γενετικής τύχης».
Ίσως το μαύρο χρώμα ενεργοποιήθηκε τυχαία σε όλα τα κύτταρα της μιας πλευράς του προσώπου της γάτας, ενώ την ίδια ώρα το καφέ χρώμα ενεργοποιήθηκε τυχαία στην άλλη πλευρά. Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν στη μέση και το αποτέλεσμα είναι μια γατούλα με δυο πρόσωπα.

ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.