ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η λίστα με τα νησιά που παραχωρούνται για εκμετάλλευση

Εθνικό σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με σύμβαση παραχώρησης σαράντα νησιών έως και 50 χρόνια σε ιδιώτες επενδυτές ετοιμάζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του κράτους με βασικό στόχο την απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το «Εθνος» το Ταμείο Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και εντόπισε 40 τα οποία μπορεί να νοικιάσει έως και για 50 χρόνια,
προκειμένου να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τη μείωση του χρέους κεφάλαια.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής με συνέντευξη στο Bloomberg. Μοναδικό «αγκάθι» για την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποτελεί το θέμα με τις χρήσεις γης. Θα απαιτηθεί θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ώστε να αρθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκδόσεως αδειών και να λυθούν νομικά και τεχνικά θέματα , όπως καταπατήσεις, αμφισβητήσεις, οριοθετήσεις ζωνών ανάπτυξης.

Διαβάστε τη λίστα όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

1.Η νήσος Φλέβες με έκταση 1.400 στρέμματα στον Πειραιά. Έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού και γίνονται συχνά ασκήσεις.

2.Στην Εύβοια οι νήσοι Νέων Στύρων, 2.763 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στο μικρό λιμάνι της Αγίας Μαρίνας.

3.Τρία νησιά στα Σύβοτα. Το Μαύρο Όρος με έκταση 742 στρέμματα, ο Άγιος Νικόλαος 540 στρέμματα και η Μπέλα Βράκα με έκταση 154 στρέμματα.

4.Στη Σητεία, η νησίδα Ελάσα, 1.700 στρέμματα, και το νησί Γράντες Ηρα, 3.000 στρέμματα. Βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών απέναντι από την Ελούντα.

5.Τέσσερα νησιά στην Αλόννησο. Πρόκειται για τις βραχονησίδες Μανώλας, 96 στρέμματα, Μίκρο, 83 στρέμματα, Στόγγυλό, 15 στρέμματα, Καντήλι.

6.Το νησί Αβγό στα Κύθηρα έχει έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Καψάλι. Έχει επισκέψιμο σπήλαιο, υπέροχο τοπίο και εύκολη πρόσβαση.

7.Οι Στροφάδες, 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

8.Η Θαλασσοπούλι στην Καβάλα.

9.Η Πρώτη στη Μεσσηνία, με έκταση 3.100 στρέμματα.

10.Η Τσουγκριά, έκτασης 1.100 στρ., δύο ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σκιάθου.

11.Δύο νησιά στο Δήμο Άνδρου, το Λαγονήσι, 11 στρέμματα, και το Μεγάλο Νησί, 20 στρέμματα. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (8 νησάκια κοντά στο Γαύριο).

12.Η νησίδα Άγιος Γεώργιος, 120 στρέμματα, μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου.

13.Στη Σύρο η νήσος Σχοινονήσι, 42 στρέμματα, το Ασπρονήσι, 110 στρέμματα, το Ψαθονήσι, 6 στρέμματα. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την παραλία Αγκαθοπές.

14. Το νησάκια Άγιος Νικόλαος και το νησάκι Αλεξάνδρου 15 και 12 στρέμματα αντίστοιχα στη Λευκάδα.

15.Στην Τήνο, το Δρακονήσι, 20 στρέμματα, και η νησίδα Απόκοφτος, 14 στρέμματα.

16.Νησί Πλατεία, 25 στρεμμάτων, στον Πόρο.

17.Το Πέρα Νησί, 270 στρέμματα, στην Άρτα.

18.Η Φαλκονέρα, 6.700 στρεμμάτων, στις Σπέτσες. Απέχει 42 μίλια από το Ακρωτήρι Μαλέας και θεωρείται σημαντικό νησί για τη ναυσιπλοΐα.


ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη