ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τον Δ. Σαμπαζιώτη πως το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος κατέστησε σαφές πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη υπογράμμισε στην παρέμβασή του χαρακτηριστικά «...θέμα να μην λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας» και συνέχισε «...σας επαινώ για το ενδιαφέρον σας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν τίθεται θέμα να μην λειτουργήσει στην συνέχεια το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας».

Νωρίτερα στην ερώτησή του ο κ. Σαμπαζιώτης είχε επισημάνει την ανησυχία που έχει προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή, ενάντια στην όποια πιθανότητα συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης τονίζοντας: «το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας λειτουργεί από το 1948 ως ‘’φίλτρο’’ συγκρατώντας ένα μεγάλο εύρος περιστατικών.

Τομέας ευθύνης είναι ο δήμος Τριφυλίας με πληθυσμό ..............

που τριπλασσιάζεται τους θερινούς μήνες και εξυπηρετεί το συνολο σχεδόν της πρώην επαρχίας Ολυμπίας αλλά και μέρος της πρώην επαρχίας Πυλίας. Μέσα σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παρουσία της τουριστικής ναυαρχίδας της Costa Navarino.

Παράλληλα παρουσίασε με στοιχεία την πληρότητα και τη δυναμική του Νοσηλευτικού ιδρύματος και στάθηκε και στην μεγάλη προσφορά των ευεργετών του που χάριν σε αυτήν προχώρησαν σημαντικά έργα αναβάθμισής του, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

«...η ύπαρξη και η λειτουργία του Νοσοκομείου όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του ώστε οι πολίτες τουλάχιστον σε θέματα υγείας να νιώθουν ασφαλείς. Η προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας και της Τριφυλίας είναι ανυπολόγιστη», ανέφερε ο Βουλευτής Μεσσηνίας.

Ο κος Λυκουρέντζος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά πως θα υπάρξει αξιολόγηση σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης του ΕΣΥ, δηλώνοντας:

«...για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχουν από το Υπουργείο στηριχθεί οι λειτουργικές του ανάγκες, έχει στο μέτρο του δυνατού εξασφαλιστεί το επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Βεβαίως κι αυτό το Νοσοκομείο θα αξιολογηθεί μεταξύ όλων των άλλων στο νέο οργανωτικό πρότυπο του ΕΣΥ, των νέων οργανισμών-κανονισμών λειτουργίας των νοσοκομείων και βεβαίως δεν θα εξαιρεθεί από τη διαδικασία αξιολόγησης κλινικών και τμημάτων. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, θέμα να μην λειτουργήσει το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν τίθεται. Είναι ξεκάθαρο αυτό από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.»

Επανερχόμενος στο θέμα ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης ζήτησε να μην εφαρμοστεί ένας ‘’οριζόντιος Καλλικράτης στην υγεία και να προσεχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. «...εάν ο Καλλικράτης εφαρμοστεί με αυτόν τον τρόπο και καταργήσουμε οριζόντια όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, φοβάμαι ότι οι ναυαρχίδες της υγείας υπό το βάρος ων νέων δεδομένων να καταρρεύσουν».

Απαντώντας ο κος Λυκουρέντζος σημείωσε πως δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο " αλλά υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού στη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων, των κέντρων υγείας, εξορθολογισμού στη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η περιστολή της σπατάλης στην υγεία πρέπει να είναι έγνοια, αγωνία, της κάθε Ελληνίδας του κάθε Έλληνα. Δίνουμε μάχη κάθε ευρώ να πιάνει τόπο, να ανταποκρίνεται σε πραγματική ανάγκη η οποία εκδηλώνεται από την ελληνική κοινωνία για περίθαλψη και για διάθεση φαρμάκων».


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: