ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ Ανδριόπουλος: Θέλουμε και μπορούμε την πρόκριση

Όπως και στο πρώτο παιχνίδι στα Φιλιατρά, έτσι και στη ρεβάνς την προσεχή Κυριακή (5 μ.μ.) στο «Γ. Λουκαρέας» η Εράνη θα παραταχθεί κόντρα στην Ομόνοια χωρίς τον Κώστα Λυμπερόπουλο που θεωρείται δύσκολο να ξεπεράσει στις μέρες που απομένουν το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Οι Τριφύλιοι όμως θα είναι ενισχυμένοι με τους Γιώργο Παναγόπουλο και Νίκο Ζώη και πιο έτοιμοι αγωνιστικά κατά μια εβδομάδα.

Ο προπονητής των «πρασίνων» Θοδωρής Ανδριόπουλος, τονίζει στο «Θ» σχετικά:
«Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα, όπως οι .............

επαγγελματικές υποχρεώσεις κάποιων παικτών, μικροτραυματισμοί ή ο νεαρός Σπύρος Αντωνόπουλος, που απουσιάζει τις τελευταίες μέρες για λόγους υγείας, αλλά το σημαντικό είναι ότι

δουλεύουμε με αρκετή όρεξη. Θα είμαστε έτοιμοι για το πρωτάθλημα, αλλά δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και στον κύπελλο, καθώς θέλουμε την πρόκριση.

Όλα τα παιχνίδια κρύβουν δυσκολίες αυτή την περίοδο που οι ομάδες είναι ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας. Κι εμείς έχουμε ένα μεγάλο διάστημα καλής απόδοσης, αλλά είναι λογικό μετά από κάποιο σημείο να υπάρχει κόπωση.
Τη δεδομένη στιγμή μας ενδιαφέρει ο επαναληπτικός αγώνας με την Ομόνοια και μπορεί να έχουμε ένα προβάδισμα 3-2, αλλά θα κυνηγήσουμε τη νίκη και στην Καλαμάτα. Σε κάθε παιχνίδι η Εράνη παίζει για τη νίκη, πολύ περισσότερο εδώ που θα πρέπει να δικαιολογήσουμε και τη διαφορά κατηγορίας που μας χωρίζει από τον αντίπαλο.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, καθώς και η Ομόνοια θα παίξει με μεγάλο πάθος για να μας κερδίσει και μάλιστα σε ένα γήπεδο, με συνθετικό τάπητα, που την ευνοεί.

Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε στο γήπεδο την τακτική που έχουμε δουλέψει και να παρουσιάσουμε την ταυτότητα που έχει αρχίσει να αποκτά η Εράνη. Στο στάδιο που βρισκόμαστε πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας και να πάρουμε την πρόκριση».

Θάρρος - Χριστίνα Ελευθεράκη
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...