ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τριφυλία: Τσιγγάνες έκλεψαν το σπίτι του αντιδημάρχου!

Με περισσή θρασύτητα 3 τσιγγάνες χθες το πρωί μπήκαν και ξάφρισαν δύο σπίτια στην Κυπαρισσία αρπάζοντας χρήματα και κοσμήματα. 

Μάλιστα ο ένας από τους παθόντες τις είδε στην είσοδο της πολυκατοικίας του χωρίς όμως να τις ακινητοποιήσει ή να ειδοποιήσει την Αστυνομία, καθώς δεν είχε αντιληφθεί ότι αυτές μόλις είχαν βγει από το σπίτι του, ενώ το δεύτερο που διέρρηξαν είναι του αντιδημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Σαμπαζιώτη.
 

Και τα δύο περιστατικά έγιναν μέσα σε λίγη ώρα στην περιοχή της Αμαθούντας μεταξύ 11-12 το μεσημέρι. Οι 3 τσιγγάνες ηλικίας περίπου 50 ετών
-σύμφωνα με μάρτυρες που τις είχαν δει να περιφέρονται στην περιοχή- και στις δύο περιπτώσεις μπήκαν από τις κεντρικές εισόδους των δύο πολυκατοικιών που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη και κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες των διαμερισμάτων και να τα κάνουν άνω  κάτω.

Από το σπίτι του αντιδημάρχου αφαίρεσαν κοσμήματα σημαντικής αξίας, ενώ από το διαμέρισμα της διπλανής πολυκατοικίας πήραν 150 ευρώ από ένα πορτοφόλι, αφού όμως πρώτα έκαναν άνω κάτω όλο το σπίτι. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή ο παθών είδε τις τσιγγάνες στην είσοδο της πολυκατοικίας του μόλις αυτές έβγαιναν, χωρίς όμως να τις σταματήσει αφού δεν είχε αντιληφθεί την κλοπή. 

Στην συνέχεια κλήθηκε η Αστυνομία που άρχισε έρευνες τόσο για τον εντοπισμό τους όσο και για αποτυπώματά τους στο χώρο των δύο σπιτιών.



ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: