ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Φιλιατρά: Αγανάκτηση από την ασυδοσία στη Λαϊκή Αγορά…

Αγανακτισμένοι είναι παραγωγοί της περιοχής των Φιλιατρών από την ασυδοσία που επικρατεί στη Λαϊκή Αγορά της πόλης κάθε Σάββατο πρωί
Εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, διαμαρτύρονται έντονα στο Δήμο Τριφυλίας για την κατάσταση που βιώνουν, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να βρουν ανταπόκριση και να δουν απτά αποτελέσματα.
 

Οι ίδιοι οι παραγωγοί των Φιλιατρών είναι καθ’ όλα νόμιμοι, με ταμειακές μηχανές και αποδείξεις, με θέσεις στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς και με τοπικά ποιοτικά προϊόντα, αλλά έχουν να «αντιμετωπίσουν» πολλούς άλλους παρανόμους, που με το έτσι θέλω πηγαίνουν και στήνουν πάγκους στο χώρο της Λαϊκής, χωρίς καμία απολύτως άδεια, και πωλούν διάφορα προϊόντα.


Μάλιστα, πολλές φορές, από το βράδυ της Παρασκευής, καταλαμβάνουν τις θέσεις των ντόπιων παραγωγών που νομίμως συμμετέχουν στη Λαϊκή. Έτσι, όταν οι τελευταίοι τα ξημερώματα του Σαββάτου πηγαίνουν να στήσουν τους πάγκους με τα προϊόντα τους, τους λοιδορούν και τους διώχνουν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές των λογομαχιών και διαπληκτισμών.
 

Οι ντόπιοι παραγωγοί αρκετές φορές έχουν καλέσει την Αστυνομία, η οποία ωστόσο δηλώνει αδυναμία, όπως μας είπαν, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Πλέον έχει εξαντληθεί κάθε απόθεμα υπομονής και σημειώνουν πως, αφού ο Δήμος δεν παρεμβαίνει, θα καταφύγουν στην Εισαγγελία.
 

Επιπρόσθετα, κάνουν λόγο και για εμπαιγμό από την πλευρά του Δήμου: τόσο δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι όσο και ο δήμαρχος όλο λένε πως θα επιληφθούν του θέματος και θα παρέμβουν, αλλά, δυστυχώς, μένουν μόνο στα λόγια, χωρίς πράξεις για τήρηση της νομιμότητας, άρση της αδικίας που υφίστανται και σωστή λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς!
 

Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των παραγωγών στη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών, το Τοπικό Συμβούλιο Φιλιατρών στις 30 Μαρτίου 2012 ομόφωνα αποφάσισε την τροποποίηση του κανονισμού της Λαϊκής Αγοράς, με την υπ’ αριθμ. 9/2012 απόφασή του, η οποία ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί από το Δήμο! Εννέα ολόκληρους μήνες η απόφαση αυτή δεν έχει προωθηθεί και δεν έχουν ληφθεί οι αντίστοιχες σχετικές αποφάσεις από τα Όργανα του Δήμου Τριφυλίας για να εφαρμοστεί!
 

Την προηγούμενη Τετάρτη επισκέφθηκε για πολλοστή τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπο Στάμο ο παραγωγός Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκ μέρους και άλλων παραγωγών της περιοχής των Φιλιατρών, αναφέροντάς του, ξανά, το πρόβλημα και ζητώντας να μάθει τι θα κάνει ο Δήμος για την επίλυσή του. Ο κ. Στάμος τού απάντησε ότι η Δημοτική Κοινότητα έχει πάρει σχετική απόφαση, έχει ενημερωθεί ο δήμαρχος και, πλέον, είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου να το προχωρήσει και να λάβει τις αποφάσεις για εφαρμογή του νέου κανονισμού της Λαϊκής Αγοράς.
 

Μιλώντας στο «Θ» ο παραγωγός Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: «Εμείς, εδώ στη Λαϊκή, έχουμε τεράστιο πρόβλημα με αλλοδαπούς και άλλους παρανόμους. Φτάσανε σε σημείο να πηγαίνουνε στα περιβόλια και να κλέβουνε και το πρωί να έρχονται να τα πουλάνε στη Λαϊκή. Δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει σειρά, δε λειτουργεί τίποτα. Ασυδοσία επικρατεί, σε βάρος μας. Τους λέμε να τηρηθεί η νομιμότητα και δε μας κάνουνε τίποτα. Διαμαρτυρόμαστε, φωνάζουμε, δεν ακούνε. Τι να κάνουμε εμείς; Δεν υπάρχει άλλη λύση, θα πάμε στην Εισαγγελία…».


ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: