ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Χάλκινος Ολυμπιονίκης ο Ηλιάδης

 
Συντάκτης : Παναγιώτης Περπέρίδης
 Ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν για ακόμα μια φορά συγκλονιστικός. Άγγιξε το χρυσό μετάλλιο, δεν το κατέκτησε, αλλά έστειλε όλους τους Έλληνες στα ουράνια με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, μετά από μια σειρά εξαντλητικών αναμετρήσεων που άρχισαν στις 11.30 το πρωϊ και ολοκληρώθηκαν στις 18.00 το απόγευμα.

Ο Βραζιλιάνος Καμίλο δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στον Έλληνα χρυσό Ολυμπιονίκη, στον κορυφαίο τζουντόκα του κόσμου, που θα μπορούσε να έπαιζε στον τελικό, αλλά μια άτυχη στιγμή του στέρησε αυτό το
δικαίωμα. Άλλωστε, σε 5 αγώνες, σε 5 πεντάλεπτα είναι φυσιολογικό να υπάρξει μια άτυχη στιγμή.

Ο Ηλίαδης όμως, όλη η Ελλάδα δεν στάθηκαν εκεί. Ενθουσιασμός στις πρώτες του δηλώσεις, αποκλειστικά στον Real fm αμέσως μόλις κατέβηκε από το τατάμι. «Για την Ελλάδα, για όλους τους Έλληνες αναφώνησε» και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους μας.

 Ο Ηλίαδης άρχισε με άνετη νίκη επί του Σλοβάκου Ραντλ. Αμέσως μετά διέλυσε τον Λιθουανό Μπούζα. Στα προημιτελικά ατύχησε απέναντι στον εξαιρετικό Ρώσο Ντενίσοφ και έπαιξε στα ρεπεσάζ για το χάλκινο μετάλλιο. Είναι τόσο μεγάλο αθλητής ο Ηλίας που αμέσως παραδέχθηκε ότι ο αντίπαλος ήταν καλύτερος.

Δεν το έβαλε κάτω. Εξαφάνισε σε 39 δευτερόλεπτα τον Μαρκ Αντόνι και δεν δυσκολεύτηκε στον καθοριστικό αγώνα να ρίξει στο τατάμι τον Τιάγο Καμίλό.

Η Ελλάδα ευχαριστεί τον δύο φορές Ολυμπιονίκη της και υποκλίνεται στο μεγαλείο του.

ΑΠΟ http://www.pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: