ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Ουρές στις εφορίες - Σιωπηρή παράταση

Σιωπηρή παράταση έως την ερχόμενη Κυριακή (5/8) για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μέχρι και την Παρασκευή (3/8) θα παραμείνουν ανοικτές οι εφορίες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τον ειδικό κλειδάριθμο για την υποβολή της δήλωσης.

Η άτυπη παράταση δίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι και
χθες, ημέρα που και τυπικά ήταν καταληκτική. Έτσι, όσοι δεν τις υπέβαλαν θα πρέπει να το πράξουν μέχρι και την Κυριακή.

Το σύστημα taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέσω ίντερνετ θα παραμείνει ανοικτό έως και την Κυριακή (5/8) και εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν όσων η υποβολή τους γίνει έως και το πρωί της Δευτέρας, 6 Αυγούστου και ώρα 6:59.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά όσοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση θα πρέπει να την καταθέσουν στη ΔΟΥ, καταβάλλοντας και τα σχετικά πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής.

Ταλαιπωρία χθες στις εφορίες

Η τυπική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω ίντερνετ έληξε χθες, με την κατάσταση στις κατά τόπους εφορίες να είναι χαοτική.Στις περισσότερες εφορίες υπήρχαν τεράστιες ουρές, αναμονή ωρών αλλά και ταλαιπωρία, για όσους ήθελαν να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση ή να πάρουν τον ειδικό κλειδάριθμο, την τελευταία στιγμή.Τα σενάρια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Την ώρα που χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμη υποβληθεί, καθώς οι φορολογούμενοι επιθυμούν να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εκκαθάριση και τη βεβαίωση του φόρου, πολλοί φορολογούμενοι έχουν λάβει ήδη τα «εκκαθαριστικά φωτιά».

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χρεωστικά και οι φόροι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με άλλες χρονιές.

έτσι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια για πληρωμή των φόρων σε δόσεις:

Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι:  50.000 ευρώ – μέχρι 10 δόσεις,   50.000 – 80.000 ευρώ – έως 7 δόσεις και 80.0000 ευρώ και πάνω – έως 3 δόσεις.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη