ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Κυπαρισσία: Περιβαλλοντικό πάρκο χαρακτήρισαν στο Δήμο το έργο του Βιολογικού που εγκαινιάστηκε!

Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης παρουσιάζοντας το έργο είπε ότι «με ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να εγκαινιάσουμε το σύγχρονο έργο με τις υποδομές της πόλης, καθώς πρόσφατα 2 έλεγχοι του ΕΣΠΕΛ μας εξέφρασαν την άποψη ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα στην Ελλάδα το οποίο αποτελεί τεχνολογικό θαύμα» μιλώντας για την λειτουργία πλέον ενός περιβαλλοντικού πάρκου που θα αξιοπιοιεί το νερό, το πράσινο, την λυματολάσπη αλλά και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται στη περιοχή μας
δίνοντας τις κατευθύνσεις που θα κινηθεί ο Δήμος. 

Παράλληλα έδωσε τεχνολογικά χαρακτηριστικά του έργου ως περιβαλλοντικό κέντρο οικολογικής ανάπτυξης της περιοχής που αποτελεί μεγάλο στόχο. Ο μηχανικός του Δήμου κ. Γρηγόρης Κανελλόπουλος μίλησε για το έργο αναφέροντας ότι καλύπτει τη πόλη για 40 χρόνια με προγραμματισμό για 15.000 κατοίκους με σημαντική περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΕΓΝΩΝ-ΙΩΝΑΣ Α.Ε. ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου τόσο για την υλικοτεχνική υποδομή όσο και για τους αγωγούς εισροής και απορροής μαζί με χρηστικές πληροφορίες της μονάδας επεξεργασίας η οποία περιλαμβάνει τις κτιριακές υποδομές του περιβαλλοντικού πάρκου. 

Μάλιστα αναλύθηκαν τα στάδια επεξεργασίας των λυμάτων όπως και η διαδικασία που ακολουθείται βάση των διεθνών προδιαγραφών αλλά και το τελικό αποτέλεσμα το οποίο ο Δήμος θέλει να αξιοποιήσει για την άρδευση των καλλιεργειών καθώς είναι απαλλαγμένο από φυτοπαθογόνους παράγοντες.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΟΣΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
Τα εγκαίνια όπως αναφέρει ο kyparissiotis.blogspot.gr του βιολογικού πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του κτιριακού συγκροτήματος με τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας- Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος παρουσία των επισήμων όπως ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου, ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Μπάμης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Μπακούρος και Λ. Παπακώστας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Π. Τσάκος, Ηλίας Τσίγγανος, εκπρόσωποι της αστυνομίας και αρχών αλλά και φορέων της πόλεως σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο μας. 

Μάλιστα η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε από τον Περιφερειάρχη και τους επισήμους οι οποίοι ευχήθηκαν το έργο να συνοδεύει την πόλη για πολλές δεκαετίες, δεδομένου ότι αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα.
 
Αμέσως μετά ακολούθησε η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις από τους τεχνικούς υπεύθυνους του έργου τόσο στο στάδιο συλλογής λυμάτων και τις μονάδες επεξεργασίας, διαχωρισμού, τελικής φάσης αλλά και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.