ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Το σαβουάρ-βιβρ του Facebook

Ακόμη κι αν δεν έχετε φθάσει στο σημείο του να… ζείτε μέσω Facebook, είναι πολύ πιθανό να περνάτε αρκετό χρόνο εκεί. Μήπως όμως το παρακάνετε; Μήπως η συμπεριφορά σας στο Facebook είναι λίγο παρεξηγίσιμη; Μήπως κινδυνεύετε να χάσετε φίλους;

Δείτε εδώ το σαβουάρ-βιβρ που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το προφίλ σας «καθαρό».

1. Μην ρετουσάρετε υπερβολικά τις φωτογραφίες σας.

Λογικά, οι περισσότεροι φίλοι που έχετε στο Facebook σας έχουν δει και στην πραγματικότητα. Οπότε, μην κάνετε τον κόπο να παίζετε με το PhotoShop.

2. Μην κάνετε κατάχρηση του Foursquare.

Ποιος ο λόγος να ενημερώνετε τους πάντες για το αν μπήκατε στο σπίτι ή βγήκατε; Αν δεν θέλετε να αποκτήσετε την ταμπέλα του επιδειξιομανούς, κρατήστε το Foursquare για τις πραγματικά ξεχωριστές εμπειρίες. Ναι, όπως ο τελικός του Champions League…

3. Μην καλείτε όλους τους φίλους σας να παίξουν παιχνίδια


Όπως στην πραγματική ζωή, έτσι και στο Facebook, είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζετε ποιος ενδιαφέρεται για τι. Σκεφθείτε το: θα καλούσατε ένα χορτοφάγο φίλο σας σε μπάρμπεκιου;

4. Προσοχή στις μυστικές ερωτήσεις

Όταν απαντάτε «μυστικές ερωτήσεις» για φίλους σας, δεν χρειάζεται να τις ποστάρετε στο wall τους. Για ευνόητους λόγους…

5. Μην στέλνετε friend request σε άτομα που σας «έβγαλαν» από φίλους

Είναι σαν να προσεγγίζετε ξανά το παλιό αμόρε που σας «έφτυσε». Κάποιο λόγο θα είχε και, εν τέλει, δεν σας νοιάζει κιόλας. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε. Αυτό υπαγορεύει ο κανόνας της αξιοπρέπειας.

6. Μην αλλάζετε συνέχεια το relationship status

Είστε σε μία σχέση που πάει και δεν πάει. Τη μία μέρα έτσι, την άλλη «γιουβέτσι». Αυτό είναι δικό σας θέμα και δεν πρέπει να το κάνετε βούκινο στο Facebook. Μην αλλάζετε κάθε μέρα από «Single» σε «In a relationship» και τούμπαλιν. (Εκτός αν είστε έως 15 ετών). Γι’ αυτό άλλωστε ο Mark (ο Ζuckerberg) προνόησε και έφτιαξε το κουμπάκι «It’s complicated»…

7. Μην σχολιάζετε το status relationship των άλλων

…ιδίως όταν έχει αλλάξει από «In a relationship» σε «Single». Μην ρωτάτε «δημοσίως». Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε, στείλτε private μήνυμα.

8. Μην φτιάχνετε profile για το αγέννητο παιδί σας

Έχετε τρελαθεί από τη χαρά σας που θα κάνετε παιδί και θέλετε να το μοιραστείτε με όλους; Μπορείτε να το κάνετε μέσω του δικού σας προφίλ! Δεν χρειάζεται να φτιάξετε προφίλ για το έμβρυο. Αν μπορούσε να σας μιλήσει, μάλλον κι εκείνο το ίδιο θα σας έλεγε!

9. Μην ανοίγετε κοινό profile με το έτερον ήμισυ

Αγοράσατε μαζί σπίτι, αυτοκίνητο, πήρατε σκύλο και αποκτήσατε παιδί. Μην ξεχνάτε ότι εξακολουθείτε να είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι με ξεχωριστές προσωπικότητες. Διατηρείστε δύο ξεχωριστά προφίλ.

10. Μην κάνετε tag όλους τους φίλους σας σε όλες τις φωτογραφίες

Αν θέλουν να κάνουν tag μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους. Αν δεν το κάνουν σημαίνει ότι δεν θέλουν. Απλό!


ΠΗΓΗ: techit.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...