ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ κερδίζει την ΤΡΙΦΥΛΙΑ- προοπτικές ανάπτυξης στο Μέλλον.

ΤΙΣ προοπτικές του τουρισμού καταγράφει η άφιξη κρουαζιεροποπλοίων στη περιοχή της Κυπαρισσίας μετά την άφιξη του τρίτου κατά σειρά πλοίου που έδεσε στο αλιευτικό καταφύγιο της πόλης. Πρόκειται για το 'Κάλλιστο' το οποίο φέρει Ελληνική σημαία και το όνομά του παραπέμπει στην τελειότητα για τέτοιου είδους αποδράσεις. Το πλοίο βρέθηκε για ένα 24ωρο στη περιοχή και είχαμε την ευκαιρία να το επισκεφθούμε μένοντας εντυπωσιασμένοι για την άριστη πολυτελή κατανομή του και κυρίως για την φιλοξενία των Ελλήνων που αποτελούν το προσωπικό με τον καπετάνιου που κατάφερε να δέσει με ασφάλεια.

Ο υπεύθυνος manager του πλοίου μας ξενάγησε στους χώρους και μας δήλωσε ότι "πραγματοποιεί 8ήμερα ταξίδια ξεκινώντας από Μαρίνα Ζέας με προορισμό Ιτέα, Κατάκολο, Κυπαρισσία, Κύθηρα, Ηράκλειο, ανατολικό αιγαίο ως τη Σίφνο με κατάληξη το Πασαλιμάνι και οι 35 επιβάτες του είναι μόνο Αμερικανοί τουρίστες προερχόμενοι από μεγάλα Πανεπιστήμια του Γέιλ, Στάτφορντ, αποτελώντας ελπίδα για υψηλό τουρισμό στη χώρα μας" για να επιβεβαιώσει ότι 'παρά τις δυσκολίες ο καπετάνιος κατάφερε με ασφάλεια να προσαράξει το πλοίο στην προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου θεωρώντας ότι ο τουρισμός έχει μεγάλες ελπίδες στον τόπο μας καθώς χωρίς την βαριά βιομηχανία η Ελλάδα θα σβήσει οικονομικά και για όλους μας αποτελεί μια καλή αρχή καθώς το κόσμο που έχουμε δεν τον συναντάμε εύκολα στη χώρα μας" ενώ μας μίλησε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ξενοδοχειακού επιπέδου στους επιβάτες. Εντύπωση μας προκάλεσε τόσο η καθαριότητα του πλοίου, οι εσωτερικοί χώροι αλλά και το επίπεδο των ναυτικών μας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΑΠΟ http://www.best-tv.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.