ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Συζήτηση στα Φιλιατρά για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Διαβούλευση για το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Τριφυλία είχε η δημοτική αρχή με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου το απόγευμα της Τρίτης στα Φιλιατρά.  

Στην συζήτηση που έγινε στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, αυτό το οποίο αναδείχθηκε ως μείζον για ακόμη μια φορά, είναι η χωροθέτηση της εγκατάστασης που θα γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών.
 

Το σύστημα που έχει επιλεγεί και βασίζεται στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και δεματοποίηση του υπολοίπου που θα είναι αδρανή σκουπίδια, φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από όλους. Αυτό που ζήτησαν οι αγρότες όμως είναι η εξασφάλιση ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν θα εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και τους υδάτινους πόρους της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε αστοχία θα επιφέρει καταστροφή στην περιοχή. Πάντως δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Χαράλαμπο Στάμο για το θέμα αυτό, με τον δεύτερο να διαφωνεί με το δήμαρχο πάνω σε αρκετά ζητήματα σχετικά με την χωροθέτηση αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένος χώρος.
 

Αναφορά στο σύστημα που έχει επιλεγεί έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, σημειώνοντας ότι έχει γίνει πλήρης αναθεώρηση των αποφάσεων που είχαν πάρει οι καποδιστριακοί δήμοι, όσον αφορά την χωροθέτηση. Είπε ότι έγινε δημόσια πρόσκληση για προσφορά χώρου, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Επιπλέον σημείωσε ότι ή θα πρέπει να πάνε σε μια  χωροθέτηση σε περιοχή του κέντρου για μικρότερο κόστος διαχείρισης ή σε μια απομακρυσμένη περιοχή που θα έχει μεγαλύτερο κόστος, αλλά λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις. Τόνισε ότι το όποιο κόστος θα βαραίνει τους πολίτες.
 

Για την καταλυτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου που η ΧΑΔΑ κλείνουν, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας σημειώνοντας ότι τα σκουπίδια κάτι θα πρέπει να τα κάνουν και για αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Στάθηκε ιδιαίτερα στις τοπικιστικές απόψεις που ακούει σε όλη την περιοχή, τονίζοντας ότι αυτές είναι ανόητες καθώς είναι αδιανόητο να υπάρχει όλη αυτή μόλυνση από τους ΧΑΔΑ και να μην γίνεται αποδεκτό ένα πολύ καλύτερο σύστημα. Σε αυτή την υπόθεση, είπε, είναι μόνοι καθώς η Περιφέρεια έχει τον δικό της χαβά και κυβέρνηση δεν υπάρχει. Τόνισε πως χωροθέτηση θα γίνει θέλουμε δεν θέλουμε και για αυτό ψάχνει τον καλύτερο τόπο, ζητώντας παράλληλα και προτάσεις από όλους ώστε να αξιολογηθούν. Επανέλαβε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ανέφερε τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που θα τεθούν στην αναζήτηση του χώρου.
 

Την άποψη ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι μακριά εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Σωτηρόπουλος, έστω και με μεγάλο κόστος γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ και αφού ξεκινήσει και πάει καλά, μπορεί να έρθει πιο κοντά. Ακόμη μίλησε για σύρσιμο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών τόσα χρόνια πίσω από τα συμφέροντα της Περιφέρειας και των κυβερνήσεων.
Στοιχεία για τον τρόπο επεξεργασίας των σκουπιδιών με την ολοκληρωμένη διαχείριση έδωσε ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Γιώργος Γκόνης.
 

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε την δυναμική της περιοχής στον αγροτικό τομέα σημειώνοντας ότι η χωροθέτηση πρέπει να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί πρόβλημα στα κέντρα παραγωγής. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης σημείωσε ότι πρέπει όλοι να διώξουν τον τοπικισμό για να επιλεγεί ο χώρος με βάση την καταλληλότητα.
 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος συμφώνησε με την επιλογή του τρόπου διαχείρισης, σημείωσε όμως ότι πρέπει να διασφαλιστεί και να χωροθετηθεί σε περιοχή που δεν θα κινδυνεύει ειδικά ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού μια μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την περιοχή, ενώ επισήμανε και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών.
 

Για συνεχή αλλαγή επιλογών στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών έκανε λόγο ο πρώην δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας σημειώνοντας πως πλέον είναι δύσκολο να πειστεί ο κόσμος για το ποιο είναι το καλύτερο σύστημα, σημειώνοντας ότι το μείζον είναι ο χώρος που θα γίνει αυτό και τίποτα άλλο, προτείνοντας στην συνέχεια την θέση Λιβάδα.
Την ανάγκη να προταθούν κάποιοι χώροι οι οποίοι και θα εξεταστούν επισήμανε ο παραγωγός Δημήτρης Τάμπασης σημειώνοντας ότι οι πολίτες και ευαίσθητοι είναι στο θέμα των σκουπιδιών και αν ενημερωθούν, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει.
 

Από την πλευρά της Περιφέρειας ο υπεύθυνος για την διαχείριση των σκουπιδιών Γιώργος Παπαηλιού, αναφέρθηκε στην λειτουργία του συστήματος σημειώνοντας ότι εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει παντού, είναι να πειστεί ο κόσμος. Τόνισε ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος και ότι η επιλογή του χώρου πρέπει να γίνει με οικονομικοτεχνικά κριτήρια. 
Κ. Μπ. - ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: