ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Με ευκαιρία την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου των καρπουζιών και για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων (άκαιρης συγκομιδής κ.λ.π.) που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, σύσκεψη στην Κυπαρισσία με τους αρμόδιους φορείς και μεταξύ άλλων κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1.      Συγκομιδή προϊόντος
ü      Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή του προϊόντος πριν τα καρπούζια φθάσουν στο στάδιο ωρίμανσης. Υπογραμμίζουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει για τα πρώτα φορτία πρώιμων καρπουζιών, να υπάρχει μια τάση άκαιρης συγκομιδής και σκοπός της επισήμανσης είναι να αποφύγουμε τυχόν περιπτώσεις διακίνησης ή εξαγωγής φορτίων με ημιώριμα ή και άωρα ακόμη καρπούζια.
  1. Γενικά κριτήρια ωριμότητας καρπουζιών
ü      Σε πίεση μεταξύ των χεριών ακούγεται το χαρακτηριστικό «τρίξιμο».
ü      Το βράκτιο φύλλο στη βάση του ποδίσκου ξεραίνεται.
ü      Σε κτύπημα με το δάκτυλο ακούγεται ο χαρακτηριστικός βαρύς ήχος (όχι μεταλλικός).
ü      Ο κύκλος επαφής με το έδαφος (στις έντονα πράσινες ποικιλίες) μεταβάλλεται από το πράσινο χρώμα σε λευκοκίτρινο ή κίτρινο.
ü      Οι νευρώσεις (ανάλογα με την ποικιλία), στον ώριμο καρπό εμφανίζονται ανάγλυφες (σαν φλέβες ανθρώπινου χεριού). Στον άωρο καρπό δεν φαίνονται.
ü      Ο ποδίσκος εμφανίζεται λεπτός, λείος (χωρίς τριχίδια). Στον άωρο καρπό ο ποδίσκος είναι μακρύς, χονδρός και φέρει τριχίδια.
3.      Ελάχιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά
Τα καρπούζια πρέπει να είναι:
ü      Ακέραια και να μην παρουσιάζουν ρωγμές.
ü      Υγιή, αποκλείονται αυτά που έχουν προσβληθεί από σήψη ή αλλοιώσεις που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση.
ü      Καθαρά, απαλλαγμένα από ξένες ύλες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
ü      Απαλλαγμένα από μη φυσιολογική εξωτερική υγρασία.
ü      Απαλλαγμένα από ξένες οσμές και γεύσεις.
ü      Απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς και από φθορές οι οποίες προκαλούνται απ΄ αυτούς που προσβάλλουν τη σάρκα.
ü      Επαρκώς αναπτυγμένα και ώριμα, ώστε να αντέχουν στη μεταφορά και μεταχείριση για να φθάσουν στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
ü      Χωρίς εμφανή ελαττώματα.
ü      Ομοιογενή όσον αφορά την ποιοτική κατηγορία και την καταγωγή.
ü      Ο δείκτης διαθλασιμέτρου που μετριέται στο μέσο  της σάρκας του καρπού στην ισημερινή τομή, πρέπει ενδεικτικά να είναι ίσος ή μεγαλύτερος από   8ο  Brix.

4.      Συσκευασία - Μεταφορά
Η συσκευασία-μεταφορά των φρούτων μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
ü      Σε παλετοκιβώτια ξύλινα ή πλαστικά, σε αυτοκίνητα κοινά (Α/Κ) ή αυτοκίνητα ψυγεία (Α/Ψ), τρόπος που είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος. 
ü      Χύμα εντός του μεταφορικού μέσου.
Τα καρπούζια που μεταφέρονται χύμα σε αυτοκίνητα κοινά πρέπει να απομονώνονται από το δάπεδο και τις πλευρές των μεταφορικών μέσων, με κατάλληλα υλικά προστασίας (π.χ. ειδικό χαρτί γκοφρέ κλπ και ποτέ άχυρο). Τα υλικά αυτά πρέπει να έχουν ικανό πάχος για την αποφυγή μωλωπισμών, να είναι καινούρια, καθαρά και τέτοια ώστε να μη μεταδίδουν στα καρπούζια δυσάρεστη και μη φυσιολογική οσμή.
Η φόρτωση χύμα σε αυτοκίνητα ψυγεία επιτρέπεται μόνο με κενό δαπέδου (διαμορφωμένο δάπεδο ή τοποθέτηση παλετών δαπέδου).
ü      Σε χαρτοκιβώτια, όπου η κατασκευή τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα πλευρικά τοιχώματα να είναι συνεκτικά και ανθεκτικά, για να μην τραυματίζονται οι καρποί κατά τη τοποθέτησή τους. Επιβάλλεται να υπάρχουν χωρίσματα (χονδρά χαρτόνια) όπου εκεί θα τοποθετούνται οι καρποί (ανάλογα ανά 4 ή 6). Η τοποθέτηση των καρπών στα χαρτοκιβώτια πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, γιατί πολλές φορές ο εργάτης «το αφήνει» από κάποιο ύψος με αποτέλεσμα το καρπούζι να σπάζει (πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό).
      Όταν η μεταφορά γίνεται με Α/Ψ η θερμοκρασία πρέπει να είναι +10ο C έως +15ο C και η μείωση από τη θερμοκρασία αγρού να γίνεται σταδιακά.
      Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η υπερφόρτωση.
 5.   Σήμανση του φορτίου
Η σήμανση του φορτίου είναι υποχρεωτική.
ü      Στο συσκευασμένο φορτίο η σήμανση πρέπει να γίνεται σε κάθε μέσο συσκευασίας, όπως παλετοκιβώτιο, χαρτοκιβώτιο κλπ. με επικόλληση ετικέτας.  
ü      Για τα καρπούζια που αποστέλλονται χύμα, φορτωμένα απευθείας στο μεταφορικό μέσο, οι ενδείξεις της σήμανσης πρέπει να αναγράφονται σε έγγραφο που συνοδεύει το εμπόρευμα ή σε δελτίο το οποίο τοποθετείται ευκρινώς στο εσωτερικό του μεταφορικού μέσου και θα αναπαράγεται σε τόσα έντυπα όσα τυχόν θα είναι και τα μερίδια που θα διασπάται το φορτίο κατά την παράδοσή του.
Η σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα εξής:
ü      Τα στοιχεία του εξαγωγέα και του συσκευαστή, με τον αριθμό εγγραφής στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).
ü      Τη χώρα καταγωγής και ενδεχομένως την περιοχή παραγωγής.
ü      Το είδος του προϊόντος.
ü      Την ποιοτική κατηγορία, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι προδιαγραφές της UNECE.
Προαιρετικά μπορεί να αναφέρονται:
ü      Η ποικιλία.
ü      Το μέγεθος των καρπών σε βάρος.
ü      Καθαρό βάρος μονάδας συσκευασίας ή αριθμός τεμαχίων.
ü      Αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER)

  1. Υποβολή αναγγελιών
Όποιοι διακινούν καρπούζια προς χώρες της Ε.Ε. ή εξάγουν προς Τρίτες χώρες, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά αναγγελία, εγκαίρως (24 ώρες πριν), στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (πρώην Γεωργίας) πλήρως συμπληρωμένη (αριθ.μεταφορικού μέσου κ.λ.π.). Επίσης υπάρχει και δυνατότητα ψηφιακής αναγγελίας μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).
Τέλος, η μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να αποκτήσει εξωστρέφεια η αγροτική μας οικονομία, κτίζεται με σταθερά βήματα, συνέπεια και κατάλληλη προβολή, αλλά πάνω απ’ όλα με την αναβάθμιση της ποιότητας του εξαιρετικού μας προϊόντος με πιστοποίηση και ταυτότητα.
                                                                      Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
                                             ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.