ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Αργησε πέρσι η έναρξη της κουνουποκτονίας

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποδεχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ότι πέρυσι η έναρξη της κουνοποκτονίας καθυστέρησε υπερβολικά.
Η παραδοχή αυτή έγινε από τη Διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα στην απάντησή της σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης -για την ενημέρωση γιατρών και νοσηλευτών- που διοργάνωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Επιτροπή
Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.
Είναι γεγονός ότι πέρυσι η καταπολέμηση άργησε και ξεκίνησε τον Ιούλιο, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, είπε ειδικότερα η Κ. Σπέντζουρα όταν ρωτήθηκε από το ακροατήριο σχετικά με τα παράπονα που εκφράστηκαν στο νομό μας πέρυσι το καλοκαίρι, για τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών κατά περιοχές.
«Φέτος όμως ξεκινήσαμε έγκαιρα, από τις 2 Μαΐου» συνέχισε η διευθύντρια, που γνωστοποίησε επιπλέον ότι η συστηματική καταπολέμηση των πληθυσμών των κουνουπιών διενεργείται από το 2000 και μετά.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης -από τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ Γεώργιο - Μιχαήλ Γουργούλη και τη νοσηλεύτρια του Κέντρου Ειρήνη Τερζάκη- επισημάνθηκε πάντως ότι η Μεσσηνία περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας με χαμηλή επικινδυνότητα, όσον αφορά στην ελονοσία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ενημέρωση του πληθυσμού κρίνεται απολύτως απαραίτητη και γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζεται, μεθαύριο Σάββατο, να γίνει μια εκλαϊκευμένη εκδήλωση -στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο- με θέμα «Λοίμωξη Ιού του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, μέτρα προστασίας από τα κουνούπια».
Στη διάρκειά της θα αναπτυχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ελονοσία στην Ελλάδα το 2011, η κλινική εικόνα της ελονοσίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας το 2010 και το 2011.
Στη χθεσινή ενημέρωση, ωστόσο τονίστηκε -και από τον λοιμωξιολόγο παθολόγο Ευάγγελο Βρυώνη, πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- ότι επιβάλλεται να υπάρχει εγρήγορση από τον ιατρικό και τον νοσηλευτικό κόσμο, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα αναγνωρίσιμο κάποιο τυχόν κρούσμα, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.
Επισημάνθηκε επίσης ότι υφίσταται σχέδιο δράσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με έμφαση τόσο στη συστηματική επιτήρηση περιοχών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα -όπως συνέβη πέρυσι στη Λακωνία- όσο και στην επιδημιολογική καταγραφή από πλευράς των υφιστάμενων κατά περιοχές δομών υγείας, που συμβάλει στην ανά πάσα στιγμή αποτύπωση της κατάστασης.
Β.Γ.Μ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...