ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Φιλιατρά: Το Σεπτέμβρη του 2013 ολοκληρώνεται το φράγμα!

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μέσα στα χρονοδιαγράμματα προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι στους Χριστιάνους και όπως όλα δείχνουν τον Σεπτέμβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Με την ανοχή και την καλή διάθεση των ιδιοκτητών της περιοχής, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για τις απαλλοτριώσεις των κτημάτων τους, οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη το φράγμα έχει αρχίσει να παίρνει μορφή και έχει φτάσει στο μέσο περίπου από το συνολικό ύψος των 55 μέτρων που θα έχει. Στο σημείο αυτό έχουν επικεντρωθεί οι εργασίες αυτή την περίοδο καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται να έχει φτάσει στο τελικό του ύψος και από εκεί και πέρα να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες εργασίες που απαιτούνται. Με εντατικούς ρυθμούς το μείγμα αδρανών υλικών και τσιμέντου μεταφέρεται με ειδικούς ταινιόδρομους στο σημείο του φράγματος και από εκεί με χωματουργικά μηχανήματα στρώνεται και συμπιέζεται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή των ταινιοδρόμων εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε κατασκευή φράγματος στην Ελλάδα.

Η λεκάνη του φράγματος που θα δημιουργηθεί θα είναι της τάξεως των 8 εκ. κυβικών μέτρων με δυνατότητα ετήσιας παροχής νερού 9 εκ. κυβικών περίπου, που αντιστοιχούν στην άρδευση περισσοτέρων από 30.000 στρ. καλλιεργειών. Ωστόσο για να είναι λειτουργικό το φράγμα θα πρέπει να γίνουν και τα δίκτυα άρδευσης που είναι ξεχωριστό έργο και το οποίο ίσως δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε. Το μήκος του θα είναι 240 μέτρα, στην βάση του το πλάτος φτάνει τα 100 μέτρα και στο άνω μέρος τα 8, από όπου θα διέρχεται και ο επαρχιακός δρόμος.

Σχετικά με την πορεία των εργασιών ο εργοταξιάρχης Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος είπε: 
«Είμαστε στην κατασκευή του κυρίως φράγματος και κοντεύουμε να φτάσουμε στην μέση του. Το συνολικό ύψος είναι στα 55 μέτρα και τώρα είμαστε περίπου στο μισό. Πιστεύουμε ότι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του σκληρού επιχώματος -το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται το φράγμα το οποίο είναι ένα μείγμα αδρανών υλικών και τσιμέντου που παρασκευάζεται με μίξερ, κατεβαίνει με ταινίες και διαστρώνεται με οδοστρωτήρες. Μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό θα έχει τελειώσει οπότε θα περάσουμε στο στάδιο της ανωδομής, δηλαδή του πάνω μέρους του φράγματος όπου είναι ο δρόμος -η παραλλαγή της παλιάς επαρχιακής οδού- και στην κατασκευή του ανάντη μανδύα στεγάνωσης. Δουλειές που υπολογίζουμε περί τα τέλη Σεπτέμβρη του 2013 να ολοκληρωθούν μαζί με την παράδοση του έργου».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι στην αρχή υπήρξαν κάποια προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις και το δανειοθάλαμο για τα αδρανή υλικά, ωστόσο αυτά επιλύθηκαν και οι εργασίες προχωρούν κανονικά χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις.
Παράλληλα δε με το φράγμα έχει προχωρήσει και η παραλλαγή της επαρχιακής οδού που συνδέει τους Χριστιάνους με τα Φιλιατρά, όπου έχουν γίνει τα χωματουργικά και έχει δρομολογηθεί μια επέμβαση για τα πρανή στην περιοχή της Μώραινας όπου υπάρχουν κατολισθήσεις.

Στην παρούσα φάση το δίκτυο άρδευσης δεν αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης εργολαβίας, καθώς είναι ακόμη στη φάση της μελέτης. Αυτό που θα κατασκευαστεί προς το παρόν είναι το τμήμα του κεντρικού αγωγού πάνω στο οποίο θα συνδεθούν τα δίκτυα άρδευσης και το οποίο θα φτάσει περίπου μέχρι το δρόμο Φιλιατρών - Πλάτης.

Όπως υπολογίζεται από τους υπεύθυνους της εταιρείας το φράγμα σε μια μέση χρονιά βροχοπτώσεων θα μπορέσει να γεμίσει σε ένα χρόνο. Η παροχή του νερού είναι στα 9 μέτρα από τον πυθμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει νερό στην κατανάλωση από τα 9 μέτρα και πάνω χωρίς να χρειαστεί να γεμίσει πλήρως, ενώ το συνολικό βάθος της λίμνης θα είναι 45 μέτρα. Μια λίμνη που θα δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα στην περιοχή, παράλληλα με την διατήρηση του οικοσυστήματος στο ποτάμι όπου θα συνεχίσει να διατηρείται σε αυτό μια ελάχιστη ποσότητα νερού.

Μέγα ζήτημα όμως για τους κατοίκους της περιοχής είναι η καταβολή των αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις, καθώς αν δεν υπήρχε η καλή θέληση των ιδιοκτητών το έργο μπορεί να μην είχε ξεκινήσει αφού ακόμη οι ίδιοι δεν έχουν πληρωθεί.

Όπως μας ενημέρωσε σχετικά με αυτό το θέμα ο υπεύθυνος του εργοταξίου Βαγγέλης Αντωνίου, ήδη έχει βγει η πρώτη απόφαση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας στη δίκη που έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2011 και απομένει να καταβληθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι για το 60% της απαλλοτρίωσης -καθώς το υπόλοιπο 40% μένει για εγγυοδοσία για τυχόν εφετείο. Το ποσό που έχει δεσμευτεί σε ειδικό λογαριασμό είναι 3,5 εκ. ευρώ, ενώ με την πρώτη αυτή απόφαση οι δικαιούχοι θα πάρουν 900.000 ευρώ. Επίσης έγινε ένα δεύτερο δικαστήριο στις 21 Μαρτίου 2012 και για άλλους δικαιούχους, ενώ θα ακολουθήσει και άλλο στις 6 Ιουνίου που όμως αφορά μικρότερες εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί κατά μήκος του αγωγού.

ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.