ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Καθαρισμός κινητήρα: Βήμα-Βήμα…

 Συχνά - πυκνά καθαρίζουμε το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας τόσο μόνοι μας, όσο και σε κάποιο βενζινάδικο. Αυτό που σπάνια κάνουμε όμως, είναι να πλύνουμε τον κινητήρα μας… Ας δούμε πώς μπορούμε να το πράξουμε μόνοι μας, δίχως να προκαλέσουμε βλάβες, αλλά και δίχως κόστος:

1. Πρέπει να καλύψετε τα ηλεκτρο/ηλεκτρικά μέρη
Προφανώς το νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου. Γι αυτό είναι σημαντικό, πριν κάνουμε το οτιδήποτε, να σκεπάσουμε σημεία όπως η μπαταρία, η μονάδα του ABS, το κουτί με τις ασφάλειες του ηλεκτρικού κυκλώματος, αλλά και οι επαφές των καλωδίων με τα μπουζί. Ιδανικό για να καλυφθούν τα μέρη αυτά του κινητήρα, είναι το πλαστικό κάλυμμα για τα μαλλιά, όπως αυτό που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια. Έχει ελαστική περίμετρο και αγκαλιάζει το σημείο στο οποίο εφαρμόζεται.

2. Απομακρύνετε ξένα σώματα
Αφού έχουμε σκεπάσει όλα τα ευαίσθητα μέρη, πρέπει να απομακρύνουμε με το χέρι όποιο ξένο σώμα υπάρχει στην περιοχή του κινητήρα, όπως ξερά φύλλα κ.λ.π.

3. Φυσήξτε με πεπιεσμένο αέρα
Χρησιμοποιώντας το μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα, που θα βρείτε σε όλα τα βενζινάδικα, αλλά και σε καταστήματα που πωλούν εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, φυσήξτε όλη την περιοχή. Θα δείτε ότι θα απομακρυνθεί αρκετά μεγάλο μέρος της σκόνης, που καλύπτει τον κινητήρα.

4. Κουβάς με σαπούνι και σφουγγάρι
Με καθαρό νερό και σφουγγάρι σε έναν κουβά, ρίξτε μικρή ποσότητα υγρού καθαρισμού πιάτων. Αφού κάνετε λίγη σαπουνάδα, περάστε αργά και προσεκτικά όλες τις επιφάνειες του κινητήρα, τις τσιμούχες, ακόμη και τα καλώδια. Αφήστε λίγη ώρα να περάσει, ώστε το σαπούνι να μαλακώσει το χώμα και τη σκόνη.

5. Σκουπίστε με νερό
Με ένα καθαρό πανί, καλά βρεγμένο, περάστε πάλι από όλες τις επιφάνειες που σαπουνίσατε πριν. Αν χρειαστεί, γεμίστε τον κουβά με καθαρό νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία πολλές φορές, μέχρι να απομακρυνθεί η βρωμιά. Όπου αυτή επιμένει, μη φοβηθείτε να τρίψετε ελαφρά την επιφάνεια.

6. Αποφύγετε το νερό με πίεση
Το νερό με πίεση που θα βρείτε στα βενζινάδικα, μπορεί να προκαλέσει αρκετές βλάβες στον κινητήρα. Γι αυτό καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε νερό σε ένα μικρό ψεκαστήρι για χρήση σε κήπο και να ξεπλύνετε έτσι τον κινητήρα. Αυτό ψεκάζει μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένα σημεία που εσείς στοχεύετε.

7. Γλιτώστε ακόμη και 40 ευρώ
Το πλύσιμο του κινητήρα σε βενζινάδικο ή σε κατάστημα που κάνει βιολογικό καθαρισμό κοστίζει από 10 έως και 40 ευρώ. Αν μάθετε σωστά να το κάνετε μόνοι σας, τότε γλιτώνετε αρκετά χρήματα. Προσοχή, όμως, γιατί αν κάνετε κάτι λάθος και βρέξετε κάποιο μέρος από τα ηλεκτρικά, τότε η ζημιά που θα προκληθεί, θα σας επιβαρύνει σημαντικά οικονομικά.
      ΑΠΟ http://www.autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.