ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Δημοπρατείται σπάνια αφίσα του 1901

Η αφίσα για την Κύπρο στους πρώτους Πανελλήνιους Αγώνες στο Ζάππειο το 1901 πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 8 Μαΐου από τον οίκο «ΑhΖmartΑuctions», σε συνεργασία με τον οίκο δημοπρασιών «Δημοπρασίες Πέτρος Βέργος».

Η σπάνια και ιστορικά σημαντική πολύχρωμη αφίσα, χαραγμένη στο γνωστό λιθογραφείο του G. Κohlmann, σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1901, όταν, με την ευκαιρία των πρώτων πανελλήνιων αγώνων, διοργανώθηκε από τον Πατριωτικό Σύνδεσμο των Κυπρίων εν Αθήναις στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, κυπριακή έκθεση και αγορά, με εκθέματα αντιπροσωπευτικά από όλη την κυπριακή παραγωγή και την καθημερινή ζωή των Κυπρίων, με στόχο την εθνική
αφύπνιση και σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ του ελληνικού μητροπολιτικού χώρου και της Κύπρου.

Εμπνευστής και οργανωτής της έκθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ήταν ο πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Γεώργιος Σ. Φραγκούδης (1869-1939), ο οποίος σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι.

Παράλληλα, ήταν ακαδημαϊκός, πολιτικός, εκσυγχρονιστής και συγγραφέας και ιδρυτής της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής.

Το δεύτερο σημαντικότερο έργο της δημοπρασίας, το γλυπτό «Η μάνα της Κύπρου» (υπογεγραμμένο και χρονολογημένο το 1963 του Ελλαδίτη δημιουργού Θεόδωρου Βασιλείου [1917-1993]) είναι αφιερωμένο στην Κύπρια μάνα.

Η δημοπρασία συμπεριλαμβάνει 101 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής κορυφαίων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών καθώς και έργα νεότερων καλλιτεχνών, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ανάμεσα στους 80 καλλιτέχνες με έργα στη δημοπρασία ξεχωρίζουν οι Ελλαδίτες Βασιλείου, Γαΐτης, Πανιάρας, Κοκκινίδης, Φασιανός, Μυταράς, Σάμιος, Σπεράντζας, Πανταλέων και Γέρος, καθώς και οι Κύπριοι Λαδόμματος, Οικονόμου, Χαραλαμπίδης, Χατζησωτηρίου, Δίκαιος, Βότσης, Ερωτόκριτος, Κοτσώνης και Ιωακείμ.

ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.