ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αιγυπτιακές πατάτες χωρίς ετικέτα στη λαϊκή

Στα 30 λεπτά και παρακάτω είναι η τιμή της φρέσκιας πατάτας. Σε κάποια περίπτωση χθες στην Καλαμάτα διατέθηκε με 32 λεπτά, αλλά με όρους που δεν επέτρεπαν ιδιαίτερο κέρδος στον παραγωγό.
Την κατάσταση αυτή σημείωσαν χθες, από διαφορετική γωνία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, με αφορμή και τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Διοικητήριο, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τυποποιητών.
Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «στους ελέγχους βρέθηκαν στη λαϊκή της Καλαμάτας να
πωλούνται πατάτες χωρίς ετικέτα και ήταν αιγυπτιακές».
Ο κ. Δουρούμης μας ενημέρωσε ότι «σήμερα (χθες) λένε για 30 λεπτά τιμή και παρακάτω σε κάποιες περιπτώσεις. Εξαρτάται από την ποικιλία και το χωράφι». Παρατήρησε πως «οι παραγωγοί έχουν σταματήσει να βγάζουν, ελπίζοντας μήπως ανέβει η τιμή 2 - 3 λεπτά. Γιατί με 2 - 3 λεπτά χαμηλότερα από τη σημερινή τιμή είμαστε χαμένοι. Ελπίδα, πάντως, είναι, επιθυμία. Ελπίζουμε μήπως υπάρξει η δυνατότητα να "τσιμπήσουν"». Για την αντιπαράθεση των τυποποιητών ανέφερε ότι «ο ένας κατηγορεί τον άλλον για μείωση των τιμών». Πληροφόρησε ότι στη σύσκεψη «κατατέθηκε πρόταση για να υπάρξει ένας φορέας που να καθορίζει την τιμή», αλλά παρατήρησε: «Είναι εμπόριο. Δεν μπορείς να επιβάλεις κάτι». Και σημείωσε πως «πρέπει να τροφοδοτείται ομαλά η αγορά και να υπάρχει απορρόφηση. Γιατί αν βγει όλη μαζί η πατάτα, θα υπάρξει μεγάλη προσφορά και η ζήτηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των τιμών».
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει να βγάζει η Αχαΐα», ανέφερε πως δε χρειάζεται πανικός και πρόσθεσε: «Μονοπωλούμε την αγορά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις ελληνικές πατάτες και οι εξαγωγές απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες». Απηύθυνε έκκληση στους τυποποιητές «να υπάρξει συνεννόηση για να συγκρατηθούν οι τιμές σε ανεκτά επίπεδα», αλλά παρατήρησε: «Το εμπόριο έχει τους δικούς του κανόνες και ο κάθε τυποποιητής τα δικά του κριτήρια. Ομως, πρέπει να στηρίξουμε το προϊόν και τον παραγωγό. Παρά τις στιγμιαίες αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι πατάτες έχουν κρατηθεί στα 30 λεπτά. Και σε μια περίπτωση σήμερα (χθες) βγήκαν με 32 λεπτά. Η απόδοση είναι στους 4,5 τόνους το στρέμμα».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: