ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Μέσα στον Ιούνιο έρχεται η εξισωτική αποζημίωση

Για τον ερχόμενο Ιούνιο προγραμματίζεται πλέον η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους γεωργοκτηνοτρόφους, για το έτος 2011. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία των αναγκαίων διοικητικών ελέγχων για την προετοιμασία της πληρωμής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό από τους απαιτούμενους πόρους, αφού τα
κοινοτικά χρήματα έχουν εξαντληθεί. Γι’ αυτό σκοπό έχουν δεσμευτεί από το υπουργείο Οικονομικών 100 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ανάστατοι είναι πολλοί αγρότες που είδαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, την ημέρα της πληρωμής των πρόσθετων ενισχύσεων (πριμ) για το σκληρό σιτάρι και το αιγοπρόβειο κρέας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Agrenda, πληρώθηκαν σχεδόν 40.000 δικαιούχοι, οι οποίοι κατά βάση είχαν σωστές αιτήσεις και είχαν προσκομίσει τα δικαιολογητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ μητρώου και αίτησης (διαφορετικός αριθμός ζώων) με αποτέλεσμα είτε ο παραγωγός να πληρώνεται λιγότερο είτε να επιβάλλονται ποινές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα υποβολής ένστασης από τις 25 Απριλίου 2012 στον Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.