ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Λύση - ανάσα για τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα

Ομαλοποιείται η διάθεση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες. Πολλά από τα εν λόγω σκευάσματα δεν υπήρχαν στα νοσοκομειακά φαρμακεία και οι ασθενείς υποχρεώνονταν να τα αναζητούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικά φαρμακεία.

Ομαλοποιείται η διάθεση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες. Πολλά από τα
εν λόγω σκευάσματα δεν υπήρχαν στα νοσοκομειακά φαρμακεία και οι ασθενείς υποχρεώνονταν να τα αναζητούν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικά φαρμακεία. Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξέδωσε χθες εγκύκλιο με την οποία δίνει -προσωρινά- τη δυνατότητα χορήγησής τους από τα φαρμακεία. Στο έγγραφο, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γεράσιμος Βουδούρης παραδέχεται ότι υπήρξε δυσκολία στη χορήγηση φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Εκτιμά ότι χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να εφοδιαστούν τα φαρμακεία του Οργανισμού με τα νέα σκευάσματα. Οταν η κατάσταση εξομαλυνθεί -σημειώνει- θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες από τη διοίκηση του Οργανισμού. Με την εγκύκλιό του, ο κ. Βουδούρης ορίζει τη διαδικασία χορήγησής τους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων: Για σκευάσματα που χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, θα πρέπει να προσκομίζεται στο φαρμακείο η συνταγή, στην οποία θα υπάρχει η ένδειξη «στερούμεθα», υπογεγραμμένη από τον υπεύθυνο φαρμακοποιό του νοσοκομείου. Οι χειρόγραφες συνταγές που φέρουν την ένδειξη δεν απαιτούν θεώρηση.
Τα σκευάσματα που χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορηγούνται κανονικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται η ένδειξη «στερούμεθα». Στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του ΝΑΤ, η χορήγηση σκευασμάτων υψηλού κόστους θα πραγματοποιείται όπως και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι πανάκριβα και αφορούν σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Λόγω της υψηλής τιμής τους, η οποία ξεκινά από τα 400 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 5.000 ευρώ, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να χορηγούνται από νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.