ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Φιλιατρά: Αναβιώνουν, του Αγιωργιού, τα «Λελώνεια»!

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγιωργιού, αναβιώνουν για έκτη συνεχή φορά στα Φιλιατρά τα «Λελώνεια»! Ιππικοί αγώνες αφιερωμένοι στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους, και τους οποίους συνδιοργανώνουν τοπικοί φορείς και σύλλογοι μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του .............

Αγίου Γεωργίου, το απόγευμα της Κυριακής, στις 6.30, στο ξωκλήσι θα τελεστεί εσπερινός μετ’

αρτοκλασίας και το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία από τον ιερέα – εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, Διονύσιο Καλογερόπουλο. Μετά την Απόλυση, έφιπποι, από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου θα διασχίσουν κεντρικούς δρόμους των Φιλιατρών και πέριξ της πλατείας, με κατάληξη, πάλι, στον Αγιώργη. Ακολούθως θα διεξαχθεί αγώνας ιπποδρομίας. Στα «Λελώνεια» φέτος θα συμμετάσχουν, επίσης, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Φιλιατρών, μαθητές των οποίων θα λάβουν μέρος σε αγώνα δρόμου. Μετά την απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών, θα δοθεί σε όλους κέρασμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Ιστορία…
Μιλώντας στο «Θ» ο εφημέριος Διονύσιος Καλογερόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία των αγώνων, σημειώνοντας: «Ο Πανάγος Λελώνης, ο λαμπρός αυτός Φιλιατρινός νέος και ήρωας, τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Οι αγώνες, βέβαια, ήταν πρόσχημα, καθώς στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821. Οι Τούρκοι ήταν οργισμένοι από τις συνεχείς νίκες του Πανάγου Λελώνη και κάθε φορά προσπαθούσαν να τον κάνουν να χάσει με διάφορα εμπόδια, αλλά ο Πανάγος Λελώνης πάντα κέρδιζε. Έτσι και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.

Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε αυτό, αλλά με πίστη στο Χριστό και την ελευθερία της πατρίδας ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του, η Κρινιώ, κόβοντας με σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Μαζί ανέβηκαν σε άλογο και έτρεξαν να φύγουν. Οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και, για να αποφύγουν το θάνατο, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, πιο κάτω από το εκκλησάκι…». Σημειώνουμε πως το έθιμο των ιππικών αγώνων στη μνήμη του Πανάγου Λελώνη σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και μετά από 47 χρόνια, το 2007, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημερίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια», τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ Θάρρος

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.