ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κύκλωμα με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ στην Πελοπόννησο

Εκτεταμένη έρευνα σε αγροτικές περιοχές της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pheme.gr, μετά από πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ ήρθε στην επιφάνεια το εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που σε συνεργασία με αγρότες των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας,
εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου χρόνου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Με τους ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια. Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, καθώς εκεί είχαν το στρατηγείο τους οι διακινητές τιμολογίων της Μεσσηνίας, οι οποίοι "διακινούσαν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια" στους αγρότες της περιοχής.
Όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, παραγωγοί και έμποροι της περιοχής Φιλιατρών έκαναν προπώληση των τιμολογίων στους αγρότες, λαμβάνοντας την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες. "Η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους διακινητές των τιμολογίων", αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Σε μια άλλη περίπτωση η έρευνα εντόπισε ακόμη και τραπεζικούς υπαλλήλους από άλλες περιοχές, οι οποίοι αν και δεν διέθεταν ούτε ένα στρέμμα γεωργικής γης "υπέβαλαν τιμολόγια αξίας έως και 450.000 ευρώ". Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε αγρότης ο οποίος υπέβαλε πλαστά τιμολόγια, εισπράττοντας 330.000 ευρώ σε μια μόνο χρονιά. Σε άλλες περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι "οι εξοφλήσεις των τιμολογίων έγιναν 'τοις μετρητοίς', αν και αφορούν τιμολόγια αξίας ακόμη και 25.000 ευρώ".

 Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Κατερίνα Ιωαννίδου

ΑΠΟ http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: