ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Στο έλεος των κυμάτων το λιμάνι του Μαράθου

Στο έλεος της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής βρέθηκε για ακόμη μια φορά χθες το μικρό λιμάνι του Μαράθου, το οποίο έχει πια καταστραφεί πλήρως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα τα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτό.
Οι ψαράδες του Μαράθου με τον χθεσινό δυτικό/βορειοδυτικό κυματισμό είδαν τα πελώρια κύματα να μπαίνουν χωρίς καμία αντίσταση μέσα στη λεκάνη του λιμανιού από τον ανύπαρκτο πλέον προσήνεμο μόλο, ο οποίος έχει ισοπεδωθεί, αλλά και από τον αποδυναμωμένο υπήνεμο μόλο που δεν μπορεί να αντέξει όλο αυτόν τον κυματισμό. Ετσι από νωρίς το πρωί βρίσκονταν στο πόδι επιτηρώντας τα σκάφη τους,
καθώς γι' αυτούς είναι τα βιοποριστικά τους μέσα. Και για ακόμη μια φορά επισήμαναν τις κούφιες υποσχέσεις που ακούνε εδώ και 20 χρόνια, για παρεμβάσεις στο λιμάνι του Μαράθου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα - με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ζουν με την αγωνία και το άγχος αν μετά από κάθε κακοκαιρία τα σκάφη τους θα αντέξουν μέσα στο λιμάνι, το οποίο πλέον δεν παρέχει καμία προστασία.
Από τους επαγγελματίες τις περιοχής ο Γιάννης Τεριζάκης μας επισήμανε: «Είναι ευκαιρία με αυτόν τον παλιόκαιρο να δουν οι υπεύθυνοι ότι δεν ανησυχούμε και δεν φωνάζουμε χωρίς λόγο για τα σκάφη και την περιουσία μας. Η θάλασσα έχει διαλύσει τα μπλόκια και όλο το μόλο του λιμανιού, κι όσο υπάρχει φουρτούνα τα προβλήματα μεγαλώνουν και δεν μειώνονται. Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε ακόμη την μπίγα... Να δούμε πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένουμε. Τα σκάφη κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή! Είμαστε διαρκώς εδώ για να δούμε μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να έρθουν να δουν το λιμάνι και τα προβλήματά του όχι σε μπουνάτσες, αλλά σε φουρτούνες».
Ο ψαράς Γιάννης Καμπύλης από την πλευρά του μας είπε: «Η κατάσταση είναι άθλια και τη βλέπει ο καθένας. Τα σκάφη κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστραφούν. Πρέπει να φτιαχτεί το λιμάνι, διαφορετικά εμείς οι αλιείς της περιοχής τελειώσαμε. Υποσχέσεις μάς έχουν δώσει, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα, με αποτέλεσμα τα σκάφη να είναι διαρκώς σε κίνδυνο».
Τέλος, ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Μίγγας τόνισε: «Ελεος πια, ας βρεθεί κάποιος να μας βοηθήσει! Είμαστε απροστάτευτοι, παρακαλάμε τους πάντες για βοήθεια. Μας υπόσχονται εδώ και 20 χρόνια μια βοήθεια στο αυτονόητο, αλλά δεν υπάρχει κάποιος να μας βοηθήσει. Είμαστε απροστάτευτοι! Αν πάθει κάποιου η περιουσία ζημιά, ποιος θα την πληρώσει; Είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι καθημερινά, έλεος...».

Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...