ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η τιμή της πατάτας κάτω από τα 30 λεπτά - Σύσκεψη για να αποφευχθεί η καταστροφή

Τραγικά είναι τα πράγματα στη φετινή παραγωγή της πατάτας, καθώς οι τιμές έπεσαν και κάτω από τα 30 λεπτά και οι παραγωγοί της Μεσσήνης και της Καλαμάτας πάνε για ολοκληρωτική καταστροφή. Οι πολλές εισαγόμενες αιγυπτιακές μαζί με το "κίνημα της πατάτας" έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό. Αυτό τονίζει στην "Ε" με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης. Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναγνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που για αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεσσήνης και Καλαμάτας και συσκευαστές - εξαγωγείς του νομού. «Για να υπάρξει συνεννόηση, γιατί οι πατάτες της Μεσσηνίας είναι οι πιο πρώιμες και οι μοναδικές φρέσκες της χώρας που διατίθενται στην ελληνική αγορά», παρατηρεί ο κ. Αλευράς και προσθέτει: «Με συνεννόηση μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής. Και μικτά κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενης πατάτας».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Παν. Δουρούμης παρατήρησε ότι «ξεφτιλίστηκαν οι πατάτες, έγινε η θάλασσα γιαούρτι» και σημείωσε: «Θέλουν να πουλήσουμε όσο πούλησαν τις πατάτες Νευροκοπίου. Να πουλήσουμε στην ίδια τιμή τις φρέσκες πατάτες μ’ αυτές του ψυγείου. Να πούμε δε βγάζουμε πατάτες, να τελειώνουμε. Είναι τραγικά τα πράγματα. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή».
Ανέφερε ότι «με τις τιμές δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, δεν ξέρεις τι θα γίνει» κι επεσήμανε: «Εχουν φθάσει να πωλούνται και κάτω από 30 λεπτά, ανάλογα με τις πατάτες. Οι έμποροι μας λένε μη βγάζετε πολλές, δε διατίθεται το προϊόν. Θα μας πουν ότι δεν πουλήθηκαν οι πατάτες, για να μας δώσουν λιγότερα λεφτά. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο, αλλά το φετινό κακό δεν έχει ξαναγίνει».
Παρατήρησε πως «έχουν πολλές εισαγόμενες. Και όταν είναι φθηνές οι εισαγόμενες, φθηναίνουν και οι δικές μας. Και όταν μάλιστα οι εισαγόμενες δεν είναι και καλές και τις δίνουν όσο - όσο για να μειώσουν τη ζημιά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς που επισκέφθηκε πατατοχώραφα, είπε αρχικά ότι «η ποιότητα της πατάτας είναι πολύ καλή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Και λόγω αυτών των συνθηκών το κόστος της καλλιέργειας ήταν επιβαρυμένο». Παρατήρησε πως «οι τιμές είναι σε οριακά επίπεδα, μόλις καλύπτουν το κόστος της παραγωγής» και πρόσθεσε: «Το κράτος φρέναρε την κυκλοφορία της αιγυπτιακής πατάτας στην αγορά για να φύγουν τα αποθέματα της περσινής ελληνικής παραγωγής. Ετσι έχουν μείνει 10.000 τόνοι αιγυπτιακής στην αγορά που δημιουργούν το πρόβλημα. Δεδομένης της κρίσης στη χώρα μας ο κόσμος προτιμάει την αιγυπτιακή που είναι φθηνότερη (40 λεπτά - 60 λεπτά η δική μας η φρέσκια), παρότι είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Ευτυχώς που υπάρχει και η εξαγωγή».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...