ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η Κομισιόν αναδιαμορφώνει την αγορά ελαιολάδου

Aλλαγή της κατηγοριοποίησης του ελαιολάδου, καλύτεροι μηχανισμοί ελέγχου και συνεργασία με τις τρίτες χώρες που καλλιεργούν την ελιά, είναι μερικά από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Κομισιόν για το ελαιόλαδο, το οποίο παρουσιάζεται τον επόμενο μήνα.
Ο Επίτροπος ΝτατσιάνΤσιόλος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν

μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους.
Ο επίτροπος, βρέθηκε στην Ανδαλουσία όπου συναντήθηκε με παραγωγούς και με μέλη της ισπανικής διεπαγγελματικής ένωσης ελαιολάδου. Στη συνάντηση παρέστησαν τόσο ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Μιγέλ Αρίας Κανιέτε, όσο και η ομόλογός του από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, Κλάρα Αγκιλέρα.
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Τσιόλος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο δράσης για το ελαιόλαδο θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Μάιο. Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με τους υπουργούς γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οριστικοποιηθεί η εφαρμογή του.
Ανάμεσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο κ. Τσιόλος είναι η αναδιάρθρωση του κλάδου και η βελτίωση της τυποποίησης του ελαιολάδου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του θα περιλαμβάνουν «μια σειρά μηχανικών και χημικών τεστ ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι παράνομες προσμίξεις του ελαιόλαδου, τη βελτίωση της κατηγοριοποίησης, περισσότερους ποιοτικούς ελέγχους διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί έλεγχοι», όπως ανέφερε ο ίδιος.
Επίσης, ο επίτροπος έκανε λόγο για «καλύτερη προσαρμογή της παραγωγής στη ζήτηση, ώστε να ενισχυθεί η ποιότητα και η τυποποίηση». Ο κ. Τσιόλος είπε ότι θα συνεργαστεί με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, ώστε μαζί να προτείνουν μέτρα που θα ωφελήσουν παραγωγούς και καταναλωτές, εντός και εκτός Ευρώπης. «Θέλουμε και οι άλλοι παραγωγοί να υιοθετήσουν τις ίδιες προδιαγραφές, για να μπορούμε να τις εφαρμόζουμε σε όλα τα επίπεδα», παρατήρησε.
Οι Ισπανοί, μέσω της διεπαγγελματικής ζήτησαν από τον κ. Τσιόλος να λάβει μέτρα για τη συγκέντρωση της προσφοράς προϊόντος, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να διαπραγματευτούν επί ίσοις όροις με τους λιανεμπόρους. Ο επίτροπος συμφώνησε στην ανάγκη οι παραγωγοί να καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας του προϊόντος τους. Η διεπαγγελματική ζήτησε ακόμα να απαγορευτεί η πρόσμιξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια και να γίνει υποχρεωτική η σωστή σήμανση του ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: