ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Βαριά καμπάνα σε Ρουμάνους για κλοπές στα Φιλιατρά

Καμία μείωση ποινής δε δέχθηκε χθες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τρεις νεαρούς Ρουμάνους που διέπρατταν κλοπές στην περιοχή των Φιλιατρών και κρατούνται στις φυλακές Σερρών.
Συγκεκριμένα, είχαν διαπράξει 12 κλοπές σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, σε διάστημα ενάμιση μήνα, από τον Ιανουάριο έως το Φεβρουάριο του 2009. Οι τρεις Ρουμάνοι είχαν δικασθεί σε 6 χρόνια κάθειρξης και χθες το Πενταμελές Εφετείο δεν έκανε κανένα αίτημα δεκτό για αναγνώριση
ελαφρυντικών, ενώ μετά και από πρόταση της εισαγγελέως η ποινή παρέμεινε ίδια για όλους.
Έκλεβαν τα πάντα
Σύμφωνα με τις καταθέσεις χθες στο Δικαστήριο, οι δράστες έκλεβαν κατοικίες, καταστήματα, αυτοκίνητα και αφαιρούσαν οτιδήποτε έβρισκαν (εργαλεία, χρήματα, χρυσαφικά, ρουχισμό, συσκευές, ακόμα και κονσέρβες από σούπερ μάρκετ).
Οι Ρουμάνοι διέμεναν στην περιοχή των Φιλιατρών και στην Αστυνομία είχαν φτάσει καταγγελίες πως κινούνταν ύποπτα και τη νύχτα μετέφεραν με τσάντες πράγματα στο σπίτι. Μετά από καταγγελία γείτονα πως του τράκαραν το αυτοκίνητο, αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι τους, αλλά δεν τους άνοιξαν και έτσι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με εισαγγελέα.
Μπαίνοντας βρήκαν εκεί τους τρεις δράστες, με τη σύζυγο του ενός, για την οποία έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς και τη 15χρονη κόρη της.
Η 15χρονη ήταν εκείνη που ανέφερε στους αστυνομικούς ότι η μητέρα της, ο πατριός της, ο θείος της και ο φίλος τους την άφηναν σπίτι τις νύχτες και έφευγαν. Επίσης, ότι επέστρεφαν με τσάντες, ενώ έδειξε στους αστυνομικούς διάφορα σημεία στα οποία είχαν κρύψει τα κλοπιμαία, αρκετά εκ των οποίων βρήκαν.
Κατά τις απολογίες, ο 36χρονος Ρουμάνος κατέθεσε ότι από τα τρία-τέσσερα χρόνια που είναι στην Ελλάδα τούς 26 μήνες βρίσκεται στη φυλακή για την εν λόγω υπόθεση, υποστηρίζοντας δεν είχε χρήματα και γι’ αυτό αναγκαζόταν να κλέβει. Ο ίδιος θέλει να βγει από τη φυλακή, να εργασθεί και να ζήσει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, 26 χρόνων, ανέφερε ότι είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και εργαζόταν σε θερμοκήπια. Ξεκίνησε, δε, να κλέβει διότι το παιδί του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του και χρειαζόταν χρήματα. Δήλωσε μετανιωμένος, χαρακτηρίζοντας μεγάλο λάθος τις κλοπές.

ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: